НОВИНИ

Орнитолози сезират прокуратурата за източването на Шабленското езеро

Българското дружество за защита на птиците ще сезира прокуратурата заради източването на Шабленското езеро, което попада в програмата "Натура 2000". Орнитолозите са установили, че нивото на водата е спаднало с около метър. Според тях, това е пагубно за гнездящите там птици и за рибите, които в момента са в размножителен период и хвърлят хайвера си в плитчините на езерото.С повече подробности - Петър Дойкински от Шабла:

bnt avatar logo
от Петър Дойкински
18:17, 20.03.2019 (извънредно)
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

При проверката днес стана ясно, че отводняването на Шабленското езеро не се прави за първи път и процедурата е съгласувана с екоминистерството. Прокопаването на канала е направено в рамките на аварийна ситуация и не противоречи на Плана за управление на защитената местност, каза министър Нено Димов.

Нено Димов - министър на околната среда и водите: Когато е правена промяната в плана през 2016 г е питан Институтът за рибните ресурси, който е определил до коя крайна дата от гледна точка на размножителния период, по същия начин се съблюдава от гледна точка на размножителния период на птиците.

Прокопаването на канала е станало в средата на февруари, а подобни действия могат да бъдат извършвани до средата на март, допълни министър Ненов. Според орнитолозите обаче изграденият изкуствен ръкав противоречи на Плана за управление на защитената местност.

Михаил Илиев - експерт в БДЗП: И заради това, че не е предвидено в Плана за управление няма съоръжения, които да позволят да може този процес на оттичане да бъде контролиран малко или много. И по тази причина в момента един канал, който първоначално е бил от порядъка на метър, се е разширил до 15-20 м.
;

Природозащитниците твърдят също, че са унищожени и част от дюните. Според кмета на Шабла, при извършването на подобни аварийни дейности това е неизбежно.

Мариан Жечев - кмет на Шабла: Цялата пясъчна коса, която дели Шабленското езеро и Черно море, е пясъци и представлява дюни.

Управителят на правителствената резиденция в Шабла също твърди, че всяка година езерото се отводнява, заради честите наводнения на избените помещения там.

Кралю Кралев, управител на резиденцията в Шабла: Долу в мазетата се събират около 40 сантиметра вода, което, сега, ако отидем, ще ги видите целите, а пък над тях са апартаментите. Знаете, властта тръгва по стените.

Министър Димов, заяви, че с източването на езерото се помага водата там да се самопречиства.

На 4 март в района на Шабленското езеро е имало пожар, като са били засегнати 17 дка тръстикови масиви, 5 от които са били в защитена местност. Сигнал за пожара е предаден на прокуратурата. Проверка е показала, че няма засегнати животински видове.

;

Няма разрушени пясъчни дюни при прокопаването на канала за оттичане на Шабленското езеро, тъй като мястото не е картирано като дюни, съобщи екоминистърът Нено Димов. Прокопаването на канала е по искане на община Шабла, тъй като управителят на намиращата се наблизо правителствена резиденция многократно е подавал сигнал, че мазето се е наводнявало при по-голям обем на водата в езерото.

Природозащитниците твърдят, че са нарушени пясъчни дюни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕНП решава дали да изключи или замрази членството на партията на Виктор Орбан
ЕНП решава дали да изключи или замрази членството на партията на Виктор Орбан
АБВ: Проблемите в пенсионната система са резултат от промените миналата година
АБВ: Проблемите в пенсионната система са резултат от промените миналата година