НОВИНИ

Осъден за убийство в Израел е открит мъртъв в палестинското посолство

Палестинецът Омар Зайед, осъден за убийство в Израел преди 30 години, е открит мъртъв тази сутрин в двора на посолството на Палестина в София.

Явор Симов
от Явор Симов
17:32, 26.02.2016
Чете се за: 02:17 мин.
У нас

Около 7.30 часа сутринта е получен сигнал от дипломат от мисията и на място веднага е изпратен екип от прокурори, следователи и съдебни медици.

Работи се по версиите за случайно падане или за бутане от етаж на самата мисия. Не се изключва версията за убийство, извършено на територията на посолството.

2 часа след получаване на сигнала посланикът на Палестина предоставя достъп на разследващите да влязат на територията на дипломатическата мисия. При огледа е установена рана на главата на мъжа.

Сотир Цацаров - главен прокурор: В конкретния случай става дума за лице, което към момента на пристигане на екипа на бърза помощ е било все още с признаци за живот.
Георги Костов - главен секре тар на МВР: Мястото, на което са го намерили, те твърдят, че са възможни няколко хипотези за смъртта му, включително и падане от високо, включително и всяка друга възможност не бихме могли да я отхвърлим.

Заед е намерен във вътрешния заден двор на посолството на Палестина. От първоначалния оглед става ясно, че е възможно той да е убит. Хипотезите на разследващите били 2 - да е бутнат от етаж на дипломатическата мисия или да е убит на друго място и оставен там.

Сотир Цацаров - главен прокурор: Лицето очевидно е обитавало това посолство. Самото посолство не се охранява, няма физическа охрана, а доколкото ми е известно няма и техническа охрана.

Омар Заейд е търсен от Израел, за да излежи доживотна присъда за убийство, произнесена през 1986г. Тогава той заедно с брат си и още един палестинец са извършили убийство като представители на Националния фронт за спасение на Палестина.

Лежал е 6 месеца в затвора, след това отишъл да се лекува в болница, а оттам бяга в Сирия. В началото на 90-те идва в България, а през 2012 г. получава статут за постоянно пребиваване. Подал е документи за получаване на българско гражданство. През декември миналата година, след искане на Израел за екстрадирането му полицаите не го откриват в дома му и тогава е Зайед е обявен за общодържавно издирване

Бойко Борисов- министър председател: И в Палестина, понеже така акцента дойде малко на Израел, но ние бяхме и при президента и премиера на Палестина, там се повдигна този въпрос, след това на заседанието с премиера на Израел също беше повдигнат този въпрос заради убийство, което е извършено и ние, и на двете страни сме им казали, че само по официален ред. Те са ни задали през прокуратурата искане и сега съдът трябваше да реши неговото екстрадиране или не екстрадиране. И на двете страни сме им казали, че България е правова държава и се действа само по закон.

Омар Зайед има съпруга, която е с българско гражданство и три деца от нея. Според посланика на Палестина проф. д-р Ахмед Мохамед ал-Мадбух убийството му е резултат на това, че израелската окупация продължила да го преследва. Той определи Омар Заейд като палестински борец и мъченик.

Палестинският президент Махмуд Абас заяви, че Омар Зайед е бил убит. /Още реакции от Палестина вижте тук/
;

Братът на Омар е последният човек, говорил с него

Братът на Омар Зайед е бил последният човек, който се е чул с него вчера в 23:30 часа. Това казва самият той пред "Ал Джазира". Той казва, че Омар му е споделил, че от палестинското посолство искат той да го напусне, защото прекалено много хора знаят къде е и може да се стигне до депортация в родината му.

Това не е потвърдена информация, а е интерпретация на брат му, каза пред БНТ журналистът Георги Милков, който следи случая от декември миналата година.

Брат му също е участвал в престъплението преди 30 години, но е излежал присъдата си и сега е на свобода.

Омар Зайед се е криел 2 месеца в палестинското посолство. Откакто е в България - около 22 години - той е живеел напълно легално. В последните месеци се укрива заради престъпление отпреди 30 години, когато е бил член на организацията Палестинския фронт за освобождение. Тогава той и брат му и още младежи убиват израелски гражданин. Получават доживотни присъди. Но Омар попада в болница, бяга оттам и решава през Йордания и Сирия да дойде в България.

Има три големи деца, те са с българско гражданство. Имал е магазин на Женския пазар и е участвал във всички палестински прояви в България. Кандидатствал е два път за българско гражданство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прекратиха обществена поръчка за 28 млн. лв. за озеленяване на София
Прекратиха обществена поръчка за 28 млн. лв. за озеленяване на София
Меморандумът между ГЕРБ и Реформаторския блок е подписан от премиера
Меморандумът между ГЕРБ и Реформаторския блок е подписан от премиера