COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Осъдиха двама за производство на фалшиви банкноти

По 5 години и 6 месеца лишаване от свобода получиха двама участници в група за производство и разпространение на фалшиви банкноти.

от БНТ
11:05, 08.11.2019
Чете се за: 00:51 мин.
У нас
осъдиха двама производство фалшиви банкноти

Наказания от по 5 години и 6 месеца лишаване от свобода наложи Специализираният наказателен съд на двама участници в организирана престъпна група за производство и вкарване в обръщение на неистински парични знаци (банкноти в евро, долари и левове), действала на територията на София.

Третият от групата e признал вината си още след задържането му и е сключил споразумение за условно наказание преди внасянето на обвинителния акт в съда. Досъдебното производство е образувано в Софийската градска прокуратура, като през 2015 година в Специализирания наказателен съд е внесен обвинителен акт. По решение на съда материалите са върнати на Специализираната прокуратура за доразследване. След прецизиране на обвиненията двамата обвиняеми от групата са предадени на съд на 17 май 2018 година.

Доказателствата по делото сочат, че групата организирала отпечатването на неистински банкноти в наети помещения в сграда на столичната улица "Цар Самуил". Там е намерена и иззета компютърна и печатарска техника, както и консумативи, необходими за пълния цикъл на производството на ментета. По време на извършените действия по разследването са намерени и иззети 1136 готови доларови банкноти в копюри от по 50 и 100 долара, както и стотици заготовки (отпечатъци) на еврови и доларови банкноти в различна степен на завършеност.

По делото е доказано, че сред готовите доларови банкноти имало такива с еднакви серии и номера. В някои от случаите "близнаци" се оказвали по 3-4 фалшиви банкноти, а в други - по 40-50.

Двамата осъдени производители на фалшификати - по професия печатар и компютърен специалист - са успели да вкарат в обръщение и неистински доларови банкноти на българска територия, но в ограничено количество.

Присъдата на Специализирания наказателен съд не е окончателна и може да бъде обжалвана.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Малкият бизнес: Отново в работен режим, но с извънредни мерки
Малкият бизнес: Отново в работен режим, но с извънредни мерки
6 години по-късно: БНТ ТАКСИ се върна при един от любимите си герои
6 години по-късно: БНТ ТАКСИ се върна при един от любимите си герои