НОВИНИ

Осем души са задържани при акция срещу телефонни измамници в град Левски

Осем души са задържани при мащабна съвместна операция срещу телефонните измами на спецпрокуратурата, полиция и жандармерия. Седем са арестувани в град Левски, един - в София. Това е второто сериозно дело срещу "ало" измамите след разбитата група в Горна Оряховица, заяви в Левски заместник-главният прокурор Иван Гешев. Той добави, че това не е инцидентна акция, а част от кампания след анализ на този тип престъпления.

bnt avatar logo
от И. Николова, П. Пейчев
16:05, 30.08.2019 (извънредно)
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Масираната операция в Левски започна рано тази сутрин. Разследващите са следили групата седем месеца. Днес са претърсени около 10 адреса, при което са иззети много телефони, пари и над килограм злато, както и веществени доказателства. Всички задържани са криминално проявени, повечето са осъждани.

Според прокуратурата, въпреки че повечето са без официални доходи, са парадирали с луксозни къщи и коли и с големи количества злато. На този етап разследващите се въздържат да коментират ролята на всеки от задържаните в схемата, но стана ясно, че арестуваният в София е бил "муле" в групата.

Иван Гешев - зам.-главен прокурор: В рамките на утрешния ден ще се прецени точно правната квалификация. А неофициално от събраните данни, а не доказателства - да, две от лицата са доминирали в тази организация, група, както искате го преценете.
Христо Терзийски - директор на ГД "Национална полиция": Ние ще предложим на наблюдаващия прокурор съобразно събраните доказателства да повдигне обвинение на седем лица.

Сред атакуваните от силите на реда е и къщата на мъж с прякор Келеша, който не за първи път е разследван за телефонни измами, както и на негови роднини. Близките му твърдяха, че той отдавна е прекратил престъпната си дейност и се издържа от заведение, но според полицията то е било само параван.

Дейността на задържаните се простирала на територията на цялата страна, има данни и за предотвратени опити за техни измами. Един от задържаните днес е бил проверяван по-рано като съпричастен към разбитата горнооряховска група.

Иван Гешев - зам.-главен прокурор: С приключване на най-големите сериозни организирани престъпни групи сме сигурни, че нивото на тази престъпност ще бъде доста по-различно в рамките на от 6 до 8 месеца.

Гешев бе категоричен, че публичността в работата на прокуратурата, не само в тази акция, е необходима.

;

А какъв е вашият опит? Установявали ли са телефонни измамници контакт с вас? Сигнализирали ли сте властите? Може да дадете отговор в анкетата.

;

Утре ще стане ясно и за кои конкретни измами ще бъдат повдигнати обвинения, както и какъв е размерът на нанесените при престъпленията щети. По първоначални данни те са за десетки хиляди лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Привлякоха като обвиняем по второ дело кмета на Костенец
Привлякоха като обвиняем по второ дело кмета на Костенец
Режимът на изтърпяване на присъдата на Куйович ще бъде променен от лек в общ
Режимът на изтърпяване на присъдата на Куйович ще бъде променен от лек в общ