НОВИНИ

Още арести в Малайзия заради убийството на Ким Чен-нам

Още арести в Малайзия заради убийството на доведения брат на севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Задържаните са вече трима. Ким Чен-нам почина на летището в Куала Лумпур при неясни обстоятелства - вероятно, след като е бил напръскан с неизвестна течност. Подозренията са, че зад смъртта му стои Пхенян. Новината е сред водещите в световните медии, но в Северна Корея не я съобщават. В комунистическата държава честват рождения ден на покойния си лидер Ким Чен-ир.

Фани Аронова
от Фани Аронова
17:42, 16.02.2017
Чете се за: 00:45 мин.
По света

В Малайзия арестуваха гражданка на Индонезия и малайзиец, смятан за неин приятел. Задържана беше и жена с виетнамски паспорт. Жените ще останат в ареста една седмица. Потвърдено е, че починалият на летището в Куала Лумпур е именно Ким Чен-нам, полу братът на севернокорейския лидер.

Ахмад Захид Хамиди, вицепремиер на Малайзия: Сравнихме паспорта му с документите, които получихме от посолството на Северна Корея.

Тялото ще бъде предадено на Северна Корея по искане на Пхенян. Още не е обявена официална версия за загадъчната случка, която напомня епохата на Студената война. Вероятно Ким е нападнат от две жени и е напръскан с отровно вещество. Разпространена е картина от видео наблюдението, без да е ясно дали заснетата жена се смята за нападателка.

Агенциите припомнят историята на "Генералчето", както наричали първородния син на покойния севернокорейски лидер Ким Чен-ир. Той е следвал в чужбина и е смятан за наследник на баща си. През 2001 г. е задържан на летището в Токио с подправен доминикански паспорт. Казва, че искал да посети токийският Дисниленд. Оттогава живее в изгнание - напоследък в Макао. Критикувал е публично режима, но версията, че убийството е поръчано засега не е доказана.

Севернокорейският лидер, брат на убития - участва в редица мероприятия по случай рождения ден на своя баща. Ким Чен-ун отсъства само от 20-минутните фойерверки вечерта, които бяха показани на живо по севернокорейската телевизия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Ямбол горят Общински детски комплекс и Католическата църква
В Ямбол горят Общински детски комплекс и Католическата църква
Забавна математика с добавена реалност
Забавна математика с добавена реалност