НОВИНИ

Армията ще се включи в гасенето на пожарите

Два големи пожара бушуват в Хасковско и Варненско. Бедствено положение е обявено в хасковската община Маджарово заради стихията, която се разраства с голяма скорост и приближава селата Бориславци, Горно поле и Малко брягово. Над 8000 декара горят, като над 2600 от тях са горски масиви. По разпореждане на премиера Бойко Борисов министърът на отбраната Николай Ненчев ще изпрати 50 човека от формированието в Хасково за гасене на пожара в община Маджарово, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

bnt avatar logo
от Младен Желязков
22:40, 31.07.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Няма опасност за населението в близките до пожара села, поне засега. Около 16 часа днес бе обявено бедствено положение в община Маджарово. В кметството на село Бориславци бе сформиран кризисен щаб.

Село Горно поле бе едно от най-застрашените днес следобед. Два автомобила на пожарната охраняваха на място. Имаше осигурени автомобили, които при нужда да извозват населението.

В гасенето на пожара се включиха екипи на противопожарни служби от Област Хасково, на всички горски стопанства на територията на региона и доброволци.

За гасенето на местата, където няма възможност да стигне противопожарна техника, се използва и хеликоптер, който пълнеше вода от намиращия се наблизо язовир.

Станислав Дечев- областен управител на Хасково: Пожарът се разраства, тъй като има и вятър, създадохме кризисен щаб, с който реагирахме в момента. Събрали сме всичката налична техника, която има в района. Извикали сме хеликоптери. Мисля, че ще се опитаме на всяка цена да успокоим положението. Няма застрашени за момента населени места, пред самите населени места има пожарни автомобили, които да предотвратят разрастването.
Ком. Николай Вълчев - началник на Областната дирекция на "Пожарна безопасност и защита на населението": Мисля, че вече са ясни причините - става въпрос за небрежност. Игра с огън или палене на отпадъци, нещо такова. Мисля, че в полицията вече са наясно с причинителите на пожара. Както всеки път, така и сега абсолютно човешка небрежност.

Вече е получен положителен отговор от МО за включване на военни в овладяването на пожара. Мобилната част, специализирана за работа при бедствия, ще бъде в Бориславци утре сутринта. Тя включва 30 военнослужещи от хасковското формирование.

Главен комисар Николай Николов, директор на ГД Пожарна безопасност и защита на населението: Цяла нощ продължават нашите действия, утре сутринта отново очакваме съдействието на българската армия с военновъздушните сили, хеликоптер и модулно формирование от около 100 човека от армията, които с около нашите 200 човека пожарникари, полицаи и доброволци, горски служители, да продължат усилията по погасяването на пожара. Тази нощ очакваме от "Мини Марица-изток" да се включи и тежка булдозерна машина, която да прави просеки, така че да подпомогне нашите усилия.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожари край Варна и Благовград
Пожари край Варна и Благовград
Влакът за Силистра тръгна с час закъснение от София заради смяна на локомотива
Влакът за Силистра тръгна с час закъснение от София заради смяна на локомотива