Още един зам.-министър на екологията беше разпитан от Спецпрокурата за водната криза в Перник. Атанаска Николова е отговаряла за управлението на водите до лятото на 2018-година. Според източници на "По света и у нас", тя няколко пъти е ограничавала колическтва вода, заявени за промишлено ползване.

Като заместник-министър на екологията Атанаска Николова е отговаряла за управлението на водите в кабинета "Борисов 2" от 2014 до 2017 година и след това през първата година от мандата на сегашното правителство.

Атанаска Николова, зам.-министър на околната среда и водите: Когато аз отговарях конкретно и съм проследявала процесите не е имало момент, в който да се налага ограничаване. Даже напротив, през този период, когато аз отговарях за ресора имахме друг проблем. Имахме определи моменти да изпускаме количества.

Според Николова в този период язовир "Студена" е бил пълен и дори се е налагало, когато обемът вода надхвърли 22 милиона кубика, да бъде изпускан контролирано, за да няма опасност от аварии.

През лятото на 2018-та когато ремонта на стената е бил пред приключване, нивото на вода в язовира се е поддържало между 20 и 22 милиона кубика, а притокът и разходът са били балансирани. Тогава, по неясни за нея причини, ресорът й е бил сменен.

Атанаска Николова, зам.-министър на околната среда и водите: Това беше решение на министъра.

По повод показанията на друг свидетел - бившия шеф на ВиК Иван Витанов, днес бившата областна управителка на Перник Ирена Соколова разпространи позиция, в която заявява, че не е пречила на по-ранното въвеждане на воден режим в града.

Тя пише, че е имала такива разговори с Витанов, а той е уверил, че съгласува действията с еко министерството. Според Соколова е недопустимо да се изопачава истината и да се правят внушения.

Още по темата Водната криза