НОВИНИ

Огнище на африканска чума по свинете установено в Румъния на 60 км от България

Още едно огнище на африканска чума по свинете е установено в Румъния, само на 60 километра от българската граница в град Констанца. Така броят им достигна 232. Мерките за контрол по границата продължават да са засилени. На граничния пункт Дунав мост при Русе вече има и информационни табели, които предупреждават, че е забранено внасянето на свинско месо за лична консумация от северната ни съседка.

bnt avatar logo
от Станимира Цанева
06:35, 06.07.2018
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

В района на русенска област има 8 свинекомплекса и се отглеждат 100 хиляди свине, което е 30% от свинепроизводството в страната. Заради близостта от заразата, в тези обекти се извършва дезинфекция на всички влизащи автомобили. Въведен е и пропускателен режим за работниците.

д-р Николай Ненов – началник отдел „Здравеопазване на животните” към Областната дирекция по безопасност на храните - Русе: Два свинекомплеска извършват вътре обща търговия с Румъния. Автомобилите, които отиват на румънска територия и се връщат обратно с живи свине, подлежат на абсолютен контрол, извършван, както от румънска страна, така и от българска по отношение на дезинфекция и следене стриктно шофьорите да не вкарат някаква храна откъм Румъния.
;

Всички превозни средства, пътуващи в двете посоки през българо-румънската граница, се проверяват от служители на Гранична полиция и Агенция „Митници“ за внос на свинско месо и колбаси. До момента са конфискувани около килограм хранителни продукти. Поставен е и фризер, където временно да се съхраняват.

д-р Георги Дяков - директор на Областна дирекция по безопасност на храните – Русе: Ако бъде открито по-голямо количество, автомобилът, който е без документи, съответно транспортира и търгува с храни, които са забранени за въвеждане в България, колата бива дезинфекцирана, също месото се насочва за унищожение в инсинератор.

На денонощие през Дунав мост преминават над 3 000 леки и тежкотоварни автомобила, а през лятото трафикът се увеличава. В България все още няма огнища на Африканска чума по свинете. Болестта не е опасна за хората, но може да причини големи икономически загуби в животновъдния сектор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ремонт на варненския булевард „Васил Левски“ затруднява движението до 15 август
Ремонт на варненския булевард „Васил Левски“ затруднява движението до 15 август
24 души загинаха при взрив на фабрика за фойерверки в Мексико
24 души загинаха при взрив на фабрика за фойерверки в Мексико