Още има заплаха от американски мита за внос на европейски автомобили

Заплахата от американски мита за вноса на европейски автомобили продължава да витае, въпреки крехкото примирие между ЕС и САЩ в търговията. Това заяви европейският комисар за търговията Сесилия Малмстрьом. "Няма да стане скоро, защото разследването от американска страна още не е приключило, но може и да се случи", заяви тя по време на среща министрите на търговията от ЕС в Инсбрук.

от БТА
преди 1 година
Чете се за: 00:31 мин.
По света
Още има заплаха от американски мита за внос на европейски автомобили

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди в края на май да се проведе разследване за вноса на коли, за да се определи отражението му за американската национална сигурност - аргумент, определен като абсурден от търговските партньори на Вашингтон. Докладът трябва да бъде готов през февруари.

Тръмп заплаши през юни да наложи мита от 20% за автомобили от Европейския съюз.

"Ако се появят мита, ние сме готови", предупреди Малмстрьом. Тя обясни, че Европейската комисия е подготвила списък с американски стоки, които да бъдат обложени с контрамита.

Европейският съюз още не е започнал дори предварителна работа по митническото споразумение за трансатлантическо търговско споразумение за промишлените стоки, което да предотврати митническа война със САЩ, заяви Малмстрьом.

Тя отбеляза, че има напредък в полаганите в момента усилия за подобряване на търговските отношения със САЩ чрез сътрудничество по въпросите на регулацията, но даде да се разбере, че евентуално споразумение за намаляване на вносните мита все още е далечна перспектива.

Топ 24
Най-четени