НОВИНИ

Кметът на Аматриче: До месец ще построим дървени къщи за останалите без дом

Издирването на оцелели след земетресението в Италия продължава. 290 души загинаха при труса от 6.2 по Рихтер миналата сряда. Кметът на най-тежко пострадалия град Аматриче обеща хората без домове да останат в палатки най-много месец.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
17:03, 29.08.2016
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Животът на оцелелите в Аматриче едва ли скоро ще се върне към нормалния си ритъм. Издирването на изчезнали сред руините не спира, макар в последното денонощие да няма открити хора.

Продължава и разчистването на отломките с военна техника и будозери. Но в града вече има по-малко линейки, по-малко спасители и по-малко репортери. Възобновени са телефонните комуникации.

Кметът на Аматриче Серджо Пироци обеща съгражданите му, останали без подслон, да прекарат в палатки не повече от месец. В най-скоро време ще бъде определен безопасен терен за строеж на дървени къщи за временното им настаняване. Предвижда се да бъдат сглобени 700 къщи, а кметът настоя те да бъдат сглобени недалеч от града, за да може хората да останат близо до родните си домове.

;

В Аматриче забележителни постройки рухнали за секунди, не е останала нито една незасегната историческа сграда. В същото време в друго градче - Норча - само на 16 км от епицентъра на силния трус, архитектурните шедьоври са непокътнати. В града няма загинали хора, а щетите са минимални. Причината е, че след силно земетресение, което разтърсва Норча през 1979 година, местните власти вземат мерки и стартират проект за укрепването на къщите и зданията, за да ги защитят именно от земетресения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриват се 40 нови магазина на пазара в Русе
Откриват се 40 нови магазина на пазара в Русе
Четирима пострадаха при тежка катастрофа край Велико Търново
Четирима пострадаха при тежка катастрофа край Велико Търново