НОВИНИ

Още не са известни причините за пожара в самолета на летище Шереметиево

Открити са черните кутии на самолета, който вчера избухна в пламъци при аварийно кацане на летище Шереметиево в Москва. Според предварителното разследване, най-вероятно мълния е ударила машината. При трагедията загинаха 41 души. Трима са в тежко състояние. Няма пострадали българи. Съболезнования за трагедията изразиха президентът, премиерът, председателят на Народното събрание и външният министър на България.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:43, 06.05.2019
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Самолетът бил поразен от мълния, малко след излитане. Изчезнала радиовръзката с диспечерите. Останала да работи единствено аварийната. Направил два кръга над Москва и се насочил за аварийно кацане към Шереметиево. Това е разказът на стюрдеса от злощастния самолет.

28 минути след като излетял, "Сухой Суперджет 100" се върнал на летището. При приземяването машината лумнала в пламъци. Последвала светкавична евакуция. За 55 секунди - почти два пъти по-бързо от обявените норми.

Времето обаче, се оказало недостатъчно, за да бъдат спасени всички. На борда имало 73 пътници и 5 членен екипаж. Загинали 41 души. Сред жертвите има деца.

По-малко от час след излитането на самолета за Мурманск, близки на пътниците се върнаха на Шереметиево, за да разберат тежката истина. Московското летище потъна в скръб. Много полети бяха отменени.

Самолетът е произведен преди две години. Миналия месец е минал технически преглед. От Аерофлот съобщиха, че екипажът бил опитен.

"Сухой Суперджет 100" е първият пътнически самолет, разработен след разпадането на Съветския съюз. Използва се за кратки разстояния.

Преди 7 години такъв Сухой катастрофира в Индонезия. Загинаха всичките 45 души на борда. Причина за инцидента тогава се оказа човешка грешка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Военен парад в София за Деня на храбростта и празника на Българската армия
Военен парад в София за Деня на храбростта и празника на Българската армия
Примирие след ракетните удари срещу Израел
Примирие след ракетните удари срещу Израел