COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Още не са известни причините за пожара в самолета на летище Шереметиево

Открити са черните кутии на самолета, който вчера избухна в пламъци при аварийно кацане на летище Шереметиево в Москва. Според предварителното разследване, най-вероятно мълния е ударила машината. При трагедията загинаха 41 души. Трима са в тежко състояние. Няма пострадали българи. Съболезнования за трагедията изразиха президентът, премиерът, председателят на Народното събрание и външният министър на България.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:43, 06.05.2019
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Самолетът бил поразен от мълния, малко след излитане. Изчезнала радиовръзката с диспечерите. Останала да работи единствено аварийната. Направил два кръга над Москва и се насочил за аварийно кацане към Шереметиево. Това е разказът на стюрдеса от злощастния самолет.

28 минути след като излетял, "Сухой Суперджет 100" се върнал на летището. При приземяването машината лумнала в пламъци. Последвала светкавична евакуция. За 55 секунди - почти два пъти по-бързо от обявените норми.

Времето обаче, се оказало недостатъчно, за да бъдат спасени всички. На борда имало 73 пътници и 5 членен екипаж. Загинали 41 души. Сред жертвите има деца.

По-малко от час след излитането на самолета за Мурманск, близки на пътниците се върнаха на Шереметиево, за да разберат тежката истина. Московското летище потъна в скръб. Много полети бяха отменени.

Самолетът е произведен преди две години. Миналия месец е минал технически преглед. От Аерофлот съобщиха, че екипажът бил опитен.

"Сухой Суперджет 100" е първият пътнически самолет, разработен след разпадането на Съветския съюз. Използва се за кратки разстояния.

Преди 7 години такъв Сухой катастрофира в Индонезия. Загинаха всичките 45 души на борда. Причина за инцидента тогава се оказа човешка грешка.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Военен парад в София за Деня на храбростта и празника на Българската армия
Военен парад в София за Деня на храбростта и празника на Българската армия
Примирие след ракетните удари срещу Израел
Примирие след ракетните удари срещу Израел