НОВИНИ

Още няма резултати от вторите проби за чума по животните, от БСП искат оставки

Отново остра дискусия за чумата по животните. Все още не са излезли резултатите от вторите проби, взети в радиус от 20 км около петте огнища с чума в Югоизточна България, от които трябва да се види има ли разпространение на заразата. Те ще са готови в началото на следващата седмица, съобщиха от Министерство на земеделието. По-рано днес в медиите се появи информация, че вторите проби на животните са отрицателни. Затова от БСП поискаха оставките на министъра на земеделието Румен Порожанов и на министъра на вътрешните работи Валентин Радев. От ГЕРБ обявиха, че предприетите досега действия са адекватни.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова Вера Александрова
18:12, 23.08.2018
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Ябълката на раздора днес и прехвърчането на искри между ГЕРБ и БСП дойде от двойното тълкуване на термина втори проби.

Румен Порожанов - министър на земеделието, храните и горите: Явно има двойно тълкуване на термина двойни проби, т.е. втори проби. Ако днес съм казал втори проби, имам пред вид пробите, които ние взимаме в 20 км зона около петте населени места, за да се види има или не разпространение на болестта. Не говорим за проби от тези пет населени места, в които има заболяване и там бяха предприети действия. Всички проби на тези пет населени места са положителни.

Според БСП обаче, резултати от френска лаборатория показват, че в района на Ямбол и Бургас не е имало чума.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Официалната информация от френската лаборатория, че изследваните проби в 3 км зона показват, че няма чума. Два месеца след началото на проблема няма умряло животно от чума. Единствените умрели са убитите животни от режима Борисов и от правителството Борисов. Искаме оставките на Порожанов и на Радев, и да не си измиват ръцете с Илиев.

От земеделското министерство са категорични, че такъв документ от френската лаборатория няма. Министър Порожанов заяви, че не възнамерява да подава оставка, нито да иска тази на директора на Агенцията по храните Дамян Илиев.

От ГЕРБ обявиха, че резултатите от направените проби досега са доказали, че предприетите действия са били адекватни и заразата е била предотвратена.

Тома Биков - ГЕРБ: Действията на БСП и безотговорното поведение на Корнелия Нинова по време на тази криза за нас все още са провокация срещу националната сигурност и ние се надяваме компетентните органи да разследват това поведение и мотивите за това поведение.

От БСП смятат, че и премиерът Борисов трябва да поеме своята отговорност за този случай. Дали е допуснато разпространение на чума в 20-километровата зона около откритите огнища - ще стане ясно в началото на следващата седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Официална програма на СП по художествена гимнастика
Официална програма на СП по художествена гимнастика
Паметникът на Бенковски в Копривщица има нужда от спешна реставрация
Паметникът на Бенковски в Копривщица има нужда от спешна реставрация