НОВИНИ

Още разкрития за камиона с незаконни мигранти в Гърция

Камионът с българска регистрация, в който вчера гръцките власти откриха незаконни мигранти, е собственост на молдовец с българско гражданство. "По света и у нас" разполага с договора, с който камионът е продаден от пазарджишка фирма в края на октомври. Вътрешният министър съобщи, че превозното средство е напуснало страната на 31 октомври, управлявано от чужд гражданин.Вижте повече от прякото включване на Иво Никодимов, който работи по темата

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:08, 05.11.2019
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Камионът има своя предистория. Оказа се, че е бил собственост на пазарджишката фирма "Томекс транс" ЕООД. Интересното е, че има още една фирма с подобно име, но в София. Тя е "Томекс транс 99" и тя категорично няма нищо общо със собствеността на камиона.

От пазарджишката фирма първоначално отрекоха да са собственици на камиона, но днес все пак потвърдиха, че този камион е бил тяхна собственост до последните дни на миналия месец.

Разказаха, че две години е стоял на паркинг пред сервиз за камиони и се опитвали да го продадат. Най-накрая молдовец с български паспорт видял превозното средство и го купил за 5610 лева, колкото е и застрахователната му стойност.

Пазарджишката регистрация обаче останала, тъй като новият собственик не я е сменил, а двуседмичния срок да стори това изтича на 12 ноември.

Според информацията, с която разполагаме нелегалните мигранти, които са от Афганистан са влезли в Гърция от Турция, като са преминали границата в района на турското село Босна край Одрин и са се отправили към гръцкото Неа Виса. Най-вероятно там някъде мигрантите са се качили на камиона. Той беше спрян и задържан вчера, а мигрантите намерени в товарния му отсег, който прилича на хладилна камера.

;

Защо Гърция се оказва предпочитана дестинация за трафик на мигранти?

Първо, защото е много по-лесно от Турция да се влезе в Гърция. В момента водите в река Марица са ниски и дори в района на Одрин границата с Гърция е по-лесна за преминаване. Голям е потокът и към гръцките острови в Егейско море. Доста по-трудно е да се премине границата между България и Турция. Освен това за организаторите на нелегалния трафик България е рискова страна. Само през миналата година имаме задържани и осъдени над 130 каналджии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Неизправен електрически уред е причинил пожара в общежитието в Димитровград
Неизправен електрически уред е причинил пожара в общежитието в Димитровград
Борисов поиска справедливо разпределение на парите за кохезионната политика
Борисов поиска справедливо разпределение на парите за кохезионната политика