НОВИНИ

Още за ползите и вредите от данък "вредни храни"

Данъкът върху вредните храни няма да има желания ефект, смятат специалисти. Според Асоциация „БГ храна" новият налог ще удари малкия и среден бизнес и няма да е ефикасен за потребителя. Според диетолози обаче данъкът е наложителен, защото това ще подобри здравето на хората.

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
12:16, 03.01.2016
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Според специалисти, данъкът ще бъде пореден удар върху бизнеса у нас, който вместо да бъде насърчаван, ще носи загуби за фирмите. Няма и яснота кои храни ще бъдат обхванати от налога и под каква форма ще се събира.

- Сменяха се различни концепции досега както за понятието вредни храни, така и дали ще е такса, дали ще е данък, дали ще е акциз например за процентите, така че в този смисъл първо не е изяснено за какво става дума и, когато не са ясни концепциите няма и как да работи, - смята Юлия Пешева, председател на Асоциация „БГ храна".

От Асоциация „БГ храна" са на мнение, че ще бъде по-ефективно насърчаването на производството на еко и биопродукти, които щадят околната среда.

- Навсякъде по света е доказано, че насърчаването с тип екосубсидии за всякакви стоки работи, - твърди Юлия Пешева. - Никъде по света обаче не е доказано, че данък „вредни храни" по някакъв начин помага. Да не говорим, че държавите, които въобще са го въвеждали имат по-скоро негативен такъв, тоест те се отказват масово от такъв данък.

Не на същото мнение са диетолози. Според Галина Арабаджиева, данъкът е наложителен.

- Тези храни, освен че трябва да бъдат по-скъпи, те трябва да изчезнат от пазара, - казва диетологът Галина Арабаджиева. - Това обаче според мен трябва да бъде личностно решение. Значи аз отивам в магазина, аз преценявам дали да пазарувам вредната за мен храна, която да унищожи здравето ми или да пазарувам ширпотребата, независимо на какви цени.

Така решението остава при потребителя. Всеки сам трябва да направи избор каква храна консумира - дали вредна и евтина или скъпа, но качествена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Снежно и ледено малко преди и след Вакарел посока София
Снежно и ледено малко преди и след Вакарел посока София
Вредни ли са сушените плодове?
Вредни ли са сушените плодове?