НОВИНИ

Оскари 2019: Без водещ, но със супергерои

На 24 февруари предстои 91-вата церемония по раздаване на Наградите на Академията. Най-добрите филми от изминалата година, техните режисьори, продуценти, актьорски състав, сценографи и другите замесени творци се съревновават в 24 категории за скъпоценната златна статуетка. Кои са номинираните, какви са рекордите тази година и защо за първи път от три десетилетия Оскарите ще се проведат без водещ?

Александър Детев
от Александър Детев
14:16, 14.02.2019
Чете се за: 03:01 мин.
Истории
оскари 2019 без водещ супергерои

Кулминацията на сезона на наградите в Холивуд ще се проведе следващата седмица в “Долби Тиътър” в Лос Анджелис. По традицията Оскарите закриват сезона на отличията, който започва през ноември. Непосредствено преди най-авторитетните статуетки бяха раздадени наградите на Гилдията на филмовите актьори, тези на Гилдията на сценаристите, отличията на критиците и Златните глобуси.

Фаворитите тази година са доста изненадващи и самата им номинация записва част от тях завинаги в историята на наградите Оскар. Лидерът сред букмейкърите в категорията за "Най-добър филм" - “Рома” на режисьора Алфонсо Куарон е едва вторият чуждоезиков филм в историята, номиниран в цели 10 категории.

Досега този рекорд беше достигал само “Тигър и Дракон” през 2001 година. “Рома” е и първият филм на стрийминг платформата (“Нетфликс”), който се бори за голямата награда. След като революционизираха изцяло телевизията и заеха водещо място сред определящите тенденциите в сериалите и документалните филми, онлайн платформите за достъп до видео съдържание явно ще заемат все по-значимо място и в пълнометражното кино.

Все по-важно място в киноиндустрията може да заеме и поп сензацията Лейди Гага. Талантливата певица се нареди сред номинираните за "Най-добра актриса", след като нейната звезда като актриса се роди във филма с режисьор Брадли Купър. Всъщност това е четвъртата версия на филма “Роди се звезда” като три от актрисите, въплътили се в главната роля, са били номинирани за златната статуетка - Джанет Гейнър през 1938 година, Джуди Гарланд през 1955 година и Гага на предстоящата церемония. Единственото римейкът с участието на Барбара Стрейзънд от 1976 година не се е класирал за номинация в категория “Най-добра актриса” .

Гага е номинирана и за “Най-добра песен” като съавтор на парчето “Shallow”, което вече грабна “Златен глобус”, “Грами” за филмова музика и награда на филмовите критици. Това означава, че песента вероятно ще спечели и Оскар.

;

Тазгодишните номинации представляват и своеобразна революция за филмите за супергерои. Макар през годините много от тези блокбъстъри да са били номинирани и да са печелили награди в категориите за сценография, музика, звукови и визуални ефекти, никога досега история за супергерой не е била номинирана в категорията “Най-добър филм”. “Черната пантера” успя да постигне това.

Само преди две седмици филмът беше отличен и за най-добро изпълнение на актьорския състав на наградите на Гилдията на киноактьорите.

;

Всъщност тенденцията този жанр да бъде възприеман все по-сериозно е от няколко години. През 2008 г. Хийт Леджър спечели Оскар за "Най-добра поддържаща роля" за превъплъщението си в Жокера във втория филм от поредицата на Кристофър Нолън за Батман. На миналогодишната церемония пък филмът “Лоугън” за едноименния герой от “X-Men” се бореше в категорията за "Най-добър адаптиран сценарий". Изглежда в днешно време, дори членовете на Академията имат нужда от герои.

В последните дни същата тази Академия обаче си навлече гнева на голяма част от филмовата гилдия. Решението четири от наградите (кинематография, монтаж, грим и прически, и късометражен игрален филм) да бъдат връчени по време на рекламната пауза, вбеси не само засегнатите, но и техни колеги.

Целта е церемонията да се помести в 3 часа като речите за приемане на наградите ще бъдат излъчвани онлайн и впоследствие монтирани в церемонията. Критиката е, че с подобно решение търсеният комерсиален ефект за по-висок рейтинг напълно измества изкуството. Номинираният режисьор Алфонсо Коарон написа, че без кинематография и монтаж филм просто няма как да съществува.

Кой ще води церемонията?

Краткият отговор е: Никой.

За първи път от 30 години Наградите на Академията няма да имат водещ. В началото на декември миналата година комикът Кевин Харт беше обявен за водещ на церемонията. Впоследствие се надигна вълна от критика срещу него за публикации в социалната мрежа “Туитър” от 2010 година, които бяха обявени за хомофобски. Харт заяви, че не смята да се извинява отново за тях, защото въпросната тема е затворена страница в живота му. Комикът се отказа да води церемонията, въпреки че в негова подкрепа се обяви и известната комедийна актриса и водеща Елън Дедженерис, която не прикрива хомосексуалността си и е водила два пъти Оскарите.

Друг водещ не беше намерен и затова от Академията ще разчитат на звездите, които връчват наградите, да представят различните сегменти, както и на множество музикални изпълнения. Сред тези, които ще се качат на сцената, са имена като Гари Олдман, Шарлиз Терон, Упи Голдбърг, Самюъл Л. Джаксън, а за музиката ще се погрижат рап изпълнителят Кендрик Ламар, Лейди Гага, Дженифър Хъдсън и други.

;

Остава да се надяваме, че ангажираните звезди ще се погрижат церемонията да е по-успешна от последната без водещ през 1989 година, чиито откриване според мнозина се превръща във фиаско. Тогава продуцентът Алан Кар решава да извърши няколко кардинални промени в начина, по който се осъществява церемонията. Една от тях е запазена и до днес:

От 1989 година насам връчващите награди обявяват победителя с “И Оскарът отива при...”, а не “Победителят е...”. Едно от другите нововъведения е било музикалните изпълнения да не са на номинираните песни. Кар решава също така вместо с монолог на водещия (какъвто церемонията този път няма), наградите да бъдат открити с 15-минутно изпълнение, в което млада актриса влиза в ролята на Снежанка. Според голяма част от публиката, критиката и присъствалите на церемонията, изпълнението е катастрофално.

Как ще изглежда тазгодишната церемония, предстои да разберем на 24 февруари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВАР помогна на Реал да победи Аякс, Тотнъм гледа към 1/4-финалите
ВАР помогна на Реал да победи Аякс, Тотнъм гледа към 1/4-финалите
Правната комисия: Гласуваме само машинно след местните избори през 2019 г.
Правната комисия: Гласуваме само машинно след местните избори през 2019 г.