Построяването на нови патрулни кораби за Военноморските сили ще излезе по-скъпо

Цялата процедура по построяването на двата нови патрулни кораба за Военноморските сили ще започне отначало и проектът ще бъде внесен за разглеждане и одобрение в парламента. В новите параметри на договора ще бъде включено ДДС, което беше причината частната корабостроителница “Делфин” да се откаже от изграждането на плавателните съдове. Проектът не е спрян и ще бъде рестартиран, каза командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев. Очаква се новата процедура да излезе по-скъпо на държавния бюджет.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Петър Дойкински
преди 2 години
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Проектът за построяване на двата нови многофункционални патрулни кораба е приоритетен за Военноморските сили.

Контраадмирал Митко Петев, командир на Военноморските сили:
"Тази година ще се изпълнят всички необходими стъпки със събиране на необходимата информация, вкарване на проект за инвестиционен разход в Народното събрание, гласуването му и отново провеждане на цялата процедура."

Всички тези дейности трябва да се свършат за една година. Очаква се и оскъпяване на проекта след провеждане на процедурата отначало.

Контраадмирал Митко Петев, командир на Военноморските сили:
"В рамките на съответните дадени средства те бяха изчислени към 2015 година. Оттогава военноморската техника е поскъпнала с 30% поради изключителното търсене на световния пазар."

Докато чакат новите кораби, във Военноморска база - Варна откриха учебната 2018-а година. Част от програмата беше отработването на няколко учебни епизода, които могат да се случат в реалния живот. Бяха направени демонстрации по борба с възникнал пожар на борда на кораб и спасяване на пострадал при пожара и транспортирането му с вертолет до болница.

Кап. I ранг Георги Георгиев, командир на Пункт за базиране - Варна:
"През миналата година интензивността беше значително завишена. Така че аз мисля, че това ниво на подготовка, което е постигнато, е удовлетворително."

И през тази година се увеличават дните на море, които са част от подготовката на Военноморските сили.

Топ 24
Най-четени