НОВИНИ

Основателят на ПЕГИДА застана пред съда

Основателят на антиислямсткото движение ПЕГИДА се изправи пред съда в германския град Дрезден. Луц Бахман е обвинен в подклаждане на расова омраза с постовете си във Фейсбук. Делото започна с протести пред съдебната зала и се гледа при изключително строги мерки за сигурност.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
17:10, 19.04.2016
Чете се за: 00:42 мин.
По света

43-годишният Луц Бахман влезе в съдебната зала, носейки големи правоъгълни очила - символ на германската цензура. Според него делото е политически мотивирано.

Началото на процеса привлече и протестиращи. "Срамота! Оправдайте Бахман!", "Ние не искаме омраза срещу Русия" и "Искаме Германияизмвън еврозоната, извън Евросъюза, извън НАТО и с истинска демокрация" - това се четеше на плакатите, издигнати от привържениците на Пегида.

От другата страна демонстранти скандираха - "Бахман зад решетките!"

Прокуратурата в Дрезден повдигна обвинения срещу Бахман, след като във Фейсбук профила си той нарече мигрантите - "животни" и "отрепки".

Лоренц Хаасе - прокурор от Дрезден: "Дрезденската прокуратура повдигна обвинения в подстрекателство и обида на търсещите убежище бежанци, и освен това в отказ да им се предостави равноправен живот в Германия. Законът повелява за тези обвинения присъда от затвор от 3 месеца до 5 години."

Бахман има няколко предишни присъди и е лежал в затвора за кражби. Движението ПЕГИДА се роди през 2014 година, а името е съкращение от Патриотични европейци срещу ислямизацията на Запада. Оттогава насам то привлече хиляди привърженици не само в германия, но и в редица европейски държави. През изминалата година в германия е имало 1 005 атаки срещу бежански центрове - 5 пъти повече в сравнение с 2014 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дискусия за обучението по религия в училище
Дискусия за обучението по религия в училище
Отново протести в Македония
Отново протести в Македония