НОВИНИ

​Основните кандидати за президент на Украйна упражниха правото си на глас

Юлия Тимошенко упражни правото си на глас на президентските избори в Украйна в една от избирателните секции в Киев, придружена от съпруга си Александър, съобщава Ройтерс.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:44, 31.03.2019
Чете се за: 01:03 мин.
По света
​основните кандидати президент украйна упражниха правото глас

Пред журналисти бившият премиер и настоящ кандидат за държавен глава заяви, че се надява украинският народ да получи възможност да промени бъдещето си и да превъзмогне бедността и корупцията. Тимошенко беше два пъти министър-председател на Украйна, превърна се в едно от лицата на революцията в страната, лежа в затвора по време на мандатите на двама президенти и се превърна в мишена на операция за дискредитирането ѝ от бившия ръководител на кампанията на американския президент Доналд Тръмп.

Сега 58-годишната Тимошенко, известна с яростната си риторика и преди време станала популярна с дългата си плитка, увита около главата ѝ в стила на украинските селски девойки, се надява да успее да се пребори за президентското кресло с отдавнашния си опонент Петро Порошенко.

Бившият премиер на страната е популярна сред по-възрастните избиратели и обеща трикратно увеличение на пенсиите, ако спечели вота. Тя се бори за президентското кресло освен с Порошенко и с набиращият все по-голяма популярност комик Володимир Зеленски.

;

Комедийният актьор заяви, че се надява да спечели вота, малко след като пусна бюлетината си в избирателна секция в столицата Киев. 41-годишната звезда от политическата комедия "Слуга на народа" е фаворит за президентското кресло според последните проучвания на общественото мнение в Украйна преди началото на гласуването.

Подкрепата за Зеленски е особено силна сред избирателите между 18 и 35-годишна възраст, според които той е най-подходящият кандидат, който може да се справи с ширещата се в държавните институции корупция.

Украинският президент Петро Порошенко, който се бори за преизбирането си за втори пореден мандат, също гласува в Киев, придружен от членове на семейството си. Той беше избран на поста през 2014 година малко след като Русия анексира Крим.

Пред журналисти Порошенко за пореден път заяви, че президентският вот е от изключителна важност, тъй като страната не трябва да се завръща в орбитата на Москва и отново призова украинците да излязат и да гласуват за бъдещето на Украйна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
#Европа: Краят на залаганията за Лондон
#Европа: Краят на залаганията за Лондон
​Израел отново отвори пропускателните пунктове на границата с Ивицата Газа
​Израел отново отвори пропускателните пунктове на границата с Ивицата Газа