НОВИНИ

​Особеностите на климата: В средата на лятото се питаме кога ще спре да вали?​

Очакват ни обилни валежи, гръмотевични бури и оранжев код за няколко области в страната. Бури и урагани имаше в Румъния тази нощ. Швеция остава в плен на унищожителни горски пожари, които бушуват повече от седмица. В Гърция има жертви на бурите. Защо климатът е толкова суров? Защо времето е толкова объркано? Темата коментира в студиото на "Денят започва" проф. Христо Пимпирев.

bnt avatar logo
от БНТ
07:44, 24.07.2018
Чете се за: 00:22 мин.
У нас

Традиционно юли е един от най-горещите месеци в годината. Нормално е температурите да бъдат над 30-35 градуса. Дъждовният е хладен юли е аномален. Проф. Пимпирев смята, че времето действително се е побъркало. По думите му, тази зима беше много мека, даже на Северния полюс през зимата температурите бяха малко над нулата, а нормално трябва да са -30.

В момента, когато пожари трябва да има в Португалия, Испания и други южни страни, те са отвъд Полярния кръг - в Швеция. Професорът обясни, че става въпрос за комплекси причини. Едни от тях са астрономически. Мнението на повечето учени е, че голямо влияние оказва и замърсяването на околната среда от човешкото присъствие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Северна Корея започна унищожаване на база за балистични ракети
Северна Корея започна унищожаване на база за балистични ракети
Канадската полиция идентифицира стрелецът от Торонто
Канадската полиция идентифицира стрелецът от Торонто