НОВИНИ

​Остава неспокойна обстановката в Каталуния

В телевизионно обръщение испанският крал Фелипе Шести заяви, че каталунските лидери са нарушили законите на държавата. Каталуния ще обяви независимост до дни, каза лидерът на автономната област Карлес Пучдемон в интервю за Би Би Си. А в самата област се проведоха многохилядни протести в подкрепа и срещу независимостта на Каталуния.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:49, 04.10.2017
Чете се за: 00:55 мин.
По света

В знак на солидарност с полицията десетки происпански настроени демонстранти се събраха пред хотел в каталунския град Пинеда, където са настанени полицейски служители. Те скандираха в покрепа на силите на реда и развяваваха испански знамена. Испанската полиция претърпя критики заради действията си в деня на референдума за самоопределение на Каталуния. Според местните власти стотици са ранените.

Контрапротест се състоя вчера в Барселона, където според съобщенията са се стекли над 700 хиляди души, за да изразят несъгласието си срещу полицейското насилие. Жителите на квартал в Барселона изписаха с телата си на площад посланието "Помогни ни, Европа", пеейки "ние гласувахме".

На политическо ниво съгласие засега няма. Испанският крал Фелипе Шести обаче е категоричен, че каталунските лидери са нарушили законите на държавата и предупреди, че това поведение застрашава стабилността в Каталуния и в цяла Испания.

Фелипе Шести, крал на Испания: Дълго време някои власти в Каталуния съзнателно и умишлено нарушават конституцията и статута си на автономна област. Законът признава и пази техните институции и самоуправление. С решенията си те систематично нарушиха закона и проявиха недопустима липса на лоялност.

Реакциите не закъсняха.

Феликс, каталунец: Той не каза нищо ново. Това бе патетична реч, предназначена за испанците извън Каталуния. Той не говори на онези два милиона души, които гласуваха и тези, които протестираха. Патетична реч, по-добре да не беше казвал нищо.

А каталунският лидер Карлес Пучдемон отново заяви, че Каталуния ще обяви независимост до дни. Запитан от Би Би Си какво ще направи, ако испанското правителство се намеси и поеме контрол върху управлението на Каталуния, Пучдемон отговори, че това би било "грешка, която променя всичко".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отварят офертите за ТОЛ системата
Отварят офертите за ТОЛ системата
​Министерският съвет ще проведе изнесено заседание в Евксиноград
​Министерският съвет ще проведе изнесено заседание в Евксиноград