НОВИНИ

​Остава в сила бедственото положение в Самоков след пороите

Остава в сила бедственото положение в община Самоков след рекордните валежи. Вчера следобед река Боклуджа преля и наводни къщи, детски градини и обществени сгради. Днес започва описване на щетите, причинени от наводнението, каза кметът на града Владимир Георгиев. Приоритет ще бъде възстановяването на инфраструктурата, а местните власти се надяват и на помощ от държавата.

bnt avatar logo
от БНТ
06:30, 04.07.2017 (обновена)
Чете се за: 00:40 мин.
У нас
Владимир Георгиев - кмет на Самоков: Обстановката, Слава Богу, че не вали. Лека полека се отцежда водата, доста работа се свърши през нощта, защото всички екипи се отзоваваха на сигнали, които се подаваха и на 112 и в общината, и в щаба. На повечето места водата се е оттеглила. Сега вече реално ще оценим щетите, когато обиколим с екипите и тогава ще можем да кажем реално какви са те. Много са сигналите, защото обхваща приблизително около три четвърти от града. Доста села има също. Сега се събираме щаба в общината. Ще преценим ситуацията. Да видим дали има някаква опасност от нови валежи и вече, когато сме сред хората, ще обявим край на бедственото положение. Има си процедура, каквото зависи от общината, ще го направим. Ще разчитаме на помощ и от държавата. В най-кратки срокове ще възстановим и инфраструктурта и имотите на хората. Това ни е приоритетна задача сега.

Най-много валежи бяха регистрирани в района на Кнежа и Плевен. Хиляди декари земеделска продукция са унищожени. Частично бедствено положение заради преливащият язовир "Николаево" обяви и кметът на Плевен. И днес преди обяд все още на места в Източна България ще има превалявания, но по-слаби. Постепенно валежите ще спират.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев е призован като свидетел по делото срещу бившия военен министър
Румен Радев е призован като свидетел по делото срещу бившия военен министър
Екипи са реагирали на над 560 сигнала след пороите, обстановката се нормализира
Екипи са реагирали на над 560 сигнала след пороите, обстановката се нормализира