НОВИНИ

Криза в Шведската академия за Нобелови награди

Оставка в Шведската академия, която присъжда Нобеловите награди за литература. Пожизненият секретар Сара Даниус се оттегля след вътрешна криза в престижната институция.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:48, 13.04.2018
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Тричасово заседание на членовете на Шведската академията, която присъжда нобеловите награди за литература и една оставка. Пожизненият секретар Сара Даниус напуска своето кресло номер 7 в Академията, а решението влиза в сила незабавно. Причината - изгубено доверие.

През ноември в. "Дагенс Нюхетер" публикува свидетелства на 18 жени, които пострадали от сексуално насилие или тормоз от мъж с френски произход, женен за една от членовете на академията - поетесата и драматург Катарина Фростенсон.

Той получавал субсидии за управляван от него културен център за изложби и пърформанси в Стокхолм. Академията започнала вътрешно разследване, но заключенията ѝ не са известни, тъй като академиците са длъжни да пазят пълна дискретност. Въпреки това академията, която е на пряко подчинения на краля, бе опетнена от скандала.

Карл Густаф, крал на Швеция: Надяваме се, че въпросът ще бъде разрешен по най-добрия възможен начин в името на бъдещото на Шведската академия, защото тя е изключително важна институция в Швеция.

56-годишната Сара Даниус е специалист по история на литературата и преподавател в Стокхолмския университет. През 2015 г. стана първата жена, заела поста пожизнен секретар на Шведската академия.

Мария Шотениус, журналист от в. "Дагенс Нюхетер": Моментът е много сериозен, защото никой не знае дали академията е способна да взима решения и дали има достатъчно членове за тази цел. Никога ситуацията не е билa толкова критична.

Академиците са пожизнени и по правило не могат да подават оставка, но могат да овакантят креслата си. От 18-те членове на академията сега са активни 11.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петък 13-и - между суеверията и внушенията
Петък 13-и - между суеверията и внушенията
​Рибари от Силистренско спорят с румънски граничари за остров в Дунав
​Рибари от Силистренско спорят с румънски граничари за остров в Дунав