НОВИНИ

Оставката на Джеймс Матис: Поредната криза в кабинета на Доналд Тръмп?

Президентството на Доналд Тръмп се мята от криза в криза, коментира агенция Ройтерс след новината за оставката на министъра на отбраната Джеймс Матис. Той е поредната важна фигура, която напуска администрацията на американския президент. Причина за това е изненадващото решение на Тръмп да изтегли американските военни от Сирия. В добавка се появиха съобщения, че се готви изтегляне и от Афганистан.

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:46, 21.12.2018
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Уважаваният генерал от резерва Джеймс Матис, ще остане на поста си до февруари, но след това ще се раздели с правителството на Доналд Тръмп.

В писмо, той показа недвусмислено причината: "Тъй като сте в правото си да имате министър на отбраната, чиито възгледи са по-близки до вашите, смятам за правилно да се оттегля", написа Матис.

;

Тази стъпка не е изненадваща. След решението на Тръмп за изтегляне на военните от Сирия, анализатори коментираха, че то противоречи на официалните линии на държавния департамент и на Министерството на отбраната. Матис е уважаван и от републиканците и от демократите.

Нанси Пелоси, лидер на демократите в Камарата на предаставителите: Потресена съм от новината, защото Генерал Матис е истински патриот. Мисля, че всички трябва да прочетат писмото, с което напуска. То е свидетеслвто за огромен патриотизъм, уважение към Президента, но и отстояване на собствените си ценности.

Сенатор Линдзи Греъм, близък съюзник на Тръмп, го призова да преразгледа изтеглянето от Сирия. След съобщенията, че се замисля изтегляне на половината от 14-хилядния контингент в Афганистан, Греъм предупреди, че това може да доведе до ново нападение срещу Америка, като това на 11 септември 2001 г. Безпокойство предизвика и отказът на Тръмп да подпише закона за финансирането на федералното правителство, одобрен от Сената. Това повишава риска от "затваряне" на правителството преди Коледа. Идната година също ще бъде трудна за президента, отбелязва Ройтерс и напомня за разследването на руската връзка в предизборната кампания през 2016 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Филип от Пазарджик расте с помощта на Българската Коледа
Филип от Пазарджик расте с помощта на "Българската Коледа"
​Над 530 000 българи тръгват на път за коледните и новогодишните празници
​Над 530 000 българи тръгват на път за коледните и новогодишните празници