НОВИНИ

Оставката на енергийния министър коментират Трайчо Трайков и Константин Проданов

Като гръм от ненадейно скъсал се електропровод дойде оставката на енергийния министър Теменужка Петкова. Причината - надзорът на ЧЕЗ от Прага заяви, че продава дружеството си у нас на неизвестната бизнес дама Гинка Пайтакова-Върбакова. На този фон АБВ и десни реформатори спорят "за" и "против" изграждането на АЕЦ "Белене", "за" и "против" доклада на БАН за жизнеспособността на проекта. Гости в студиото на "Денят започва" бяха председателят на АБВ Константин Проданов и бившият министър на икономиката и енергетиката и част от десните реформатори Трайчо Трайков.

bnt avatar logo
от БНТ
08:22, 26.02.2018
Чете се за: 00:53 мин.
У нас
Трайчо Трайков: Най-интересното е, че Теменужка Петкова като министър не би трябвало да има каквото и да е влияние върху тази сделка, така че поемането на отговорност от нея е косвено признание, че всъщност правителството има някакво влияние към тази сделка и някаква роля. Не е ясно защо познанството с някого може да е достатъчно основание и причина да се смята, че един министър е направил нещо в негова полза. Също така не е смислено да се твърди, че правителството няма никакво отношение към сделката за единия от най-големите енергийни бизнеси в България и такъв, който засяга най-голям брой клиенти. Това е отношение и спокойствие, с което се приема хипотетичната сделка между частни субекти, въобще не е убедително.

;
Константин Проданов: Аз имам чувството, че живеем във времената на Османската империя където независимо каквото и безобразие да стане в империята, винаги го отнася везирът, никога султанът. България има абсолютно същата система. Никога не е виновен този, който взима решения от тигърчета, през това дали на съседа капчукът ви прави проблеми, до ядрената енергетика. Очевидно е, че това е гигантски проблем, гигантски монопол, няма как да стане без знанието на премиера. Така че, той очевидно използва бушон, присъединявам се към гласовете на хората, които смятат така. Големият скандал не е, че правителството казва: "ние не можем да де месим в сделка между два частни субекта", първо защото единият субект не е частен, а държавен. ЧЕЗ е чешка компания, държавна. Държавата се меси в отношения между частни субекти всеки божи ден.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Агресия в Казанлък: Млад мъж нападна с тръба възрастен заради засечка на пътя
Агресия в Казанлък: Млад мъж нападна с тръба възрастен заради засечка на пътя
Пътна полиция: Не предприемайте пътувания, ако не е наложително
"Пътна полиция": Не предприемайте пътувания, ако не е наложително