НОВИНИ

Оставката на енергийния министър Теменужка Петкова: ГЕРБ срещу БСП в "Панорама"

Енергийният министър Теменужка Петкова подаде оставка след като ЧЕЗ продаде бизнеса си на непозната фирма, ръководена от непознатата Гинка Върбакова от Пазарджик. Горещата тема на деня коментираха в студиото на "Панорама" Тома Биков от ГЕРБ и Георги Свиленски от БСП.

bnt avatar logo
от БНТ
21:37, 23.02.2018
Чете се за: 01:16 мин.
У нас
Тома Биков, ГЕРБ: Теменужка Петкова не подаде оставка заради сделката с чешката държавна фирма ЧЕЗ, а заради това, че през деня тръгнаха обвинения и спекулации, че едва ли не българската държава се е намесила в тази сделка между чешката държава и една частна фирма. Тази оставка по-скоро гарантира това. От тук нататък у нас има институции, които по закон би трябвало да проверят сделката - това са финансовото разузнаване, КЕВР, КЗК и всички органи, които отговарят за такива стратегически сделки. И аз се надявам добре да си свършат работата. Госпожа Петкова беше може би най-успешния министър на енергетиката през последните 28-29 години. Пред 2014 г. тя пое НЕК с 800 милиона дефицит и през 2016 г. тази компания излезе на излишък от 100 милиона. Не е причината в несправяне в работата или нисък морал, напротив - очевидно и самата г-жа Петкова не желае да бъде вкарвано името ѝ в подобни спекулации, към които тя очевидно няма отношение, защото едва ли някой може да си помисли, че тя може да влияе на чешкото правителство как да управлява своята собственост.

Георги Свиленски, БСП: Аз не разбрах оставката на Теменужка Петкова гаранция за какво е. Твърди се, че оставката е подадена заради това, че вчера някой е казал, че тя има връзки с т. нар. купувач от Пазарджик. Ние такова нещо не сме казали. Проблемът е в това - някой знае ли кой стои зад тази фирма и каква е тя. Продава се една фирма, която обслужва над 3 милиона български граждани, снабдява ги с електроенергия. Продава се за 320 млн. лева на една фирма от Пазарджик със собственик Гинка и никой не знае кой стои зад нея, включително и премиерът, при положение, че г-жа Петкова е 20 години приятелка със собствениците на тази фирма. И тук пред господин Борисов беше поставена дилемата да избере Гинка или Теменужка. Той избра Гинка. Ще видим какво ще се случи от тук нататък с тази сделка. не мисля, че министър Петкова е единствения човек, който знае за какво става въпрос. Премиерът дължи отговори на много въпроси, след като се върне в България. Защото не може да си ръководител на държавата, не може всички служби да работят за тебе и ти да не знаеш кой ти купува най-голямото електроразпределително дружество.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Боян Биолчев: Когато някой няма какво да каже, компенсира с децибели
Проф. Боян Биолчев: Когато някой няма какво да каже, компенсира с децибели
ЕС подкрепи намаляването на броя на евродепутатите
ЕС подкрепи намаляването на броя на евродепутатите