НОВИНИ

Русия осъди ударите и свиква извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН

Остри политически реакции от Русия, която е основен участник в конфликта в Сирия на страната на Башар Асад. Какво заяви руският президент Владимир Путин в отговор на американските удари и каква е информацията от руските военни, обобщава международният ни редактор Цветана Кръстева.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
12:03, 14.04.2018
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Изключително остра, но политическа реакция на Кремъл. Преди около час на сайта на Кремъл беше публикувано изявление на руския президент, в който той обвинява САЩ в акт на агресия срещу суверенна държава по измислен повод, мнима, както се изразяват инсценирана.

Русия иска извънредно заседание на Съвета за сигурност. Той обвинява САЩ в ескалиране на хуманитарната ситуация, в провокиране на нова вълна бежанци и дестабилизиране на световната обстановка като цяло.

Припомняме, че Русия беше заплашила с военни удари, но такива не се състояха. Тя е следила ракетните атаки през двете си бази в Тартус и Хмеймим. По данни на Русия са били изстреляни 103 крилати ракети без да има граждански и военни жертви.

Сергей Рудской, началник на Главно оперативно управление на ГЩ на Русия: В Сирия няма никакви обекти за производство на химически оръжия, което беше потвърдено и от Организацията за забрана на химическото оръжие. Този акт на американска агресия свидетелства за незаинтересованост на Съединените щати в обективност на разследването, за стремеж да се провали процеса на мирно регулиране в Сирия и дестабилизиране на ситуацията в Близкия изток. Това няма нищо общо със заявените цели за борба с международния тероризъм.

Позицията на Русия е, че първо трябва да бъде извършено щателно разследване на обвиненията за химическа атака и след това да бъдат предприети, каквито и да било действия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов и Каракачанов са били уведомени снощи за въздушните удари в Сирия
Борисов и Каракачанов са били уведомени снощи за въздушните удари в Сирия
Контейнер на Женския пазар събира използвани дрехи
Контейнер на "Женския пазар" събира използвани дрехи