НОВИНИ

Остри реакции по света за намерението на Тръмп да признае Ерусалим за столица

Отрицателна реакция на световните лидери на очакваното признаване на Ерусалим за столица на Израел от американския президент Доналд Тръмп. Речта му ще бъде утре. Тръмп пропусна вчерашния срок да подпише отказ да премести посолството на САЩ от Тел Авив в Ерусалим.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:08, 05.12.2017
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Тръмп вече е информирал палестинския президент Абас за намерението си да премести американското посолство. Еврейската държава винаги е смятала Ерусалим за своя неделима столица, а палестинците искат източната ѝ част за столица на своята държава. Всички чужди посолства са в Тел Авив.

Ако Доналд Тръмп премести американското в Ерусалим, това ще означава, че САЩ са първата страна, признала Ерусалим за столица на Израел от създаването му през 1948 г. Махмуд Абас призова световните лидери да се намесят.

Хусам Зомлот, шеф на делегацията на ООП в ООН: Съединените щати изстрелват смъртоносен куршум в сърцето на решението с две държави, това ще бъде целувката на смъртта за това решение.

Турция също реагира остро.

Реджеп Ердоган, президент на Турция: Господин Тръмп, Ерусалим е червена линия за мюсюлманите.

В Брюксел първият дипломат на евросъюза изрази позицията на страните от общността.

Федерика Могерини, върховен представител на ЕС по външната политика: Трябва да бъде намерен начин статутът на Ерусалим като бъдеща столица на две държави да бъде решен чрез преговори, така че аспирациите и на двете страни да бъдат изпълнени.

През 1995 г. американският Конгрес взе решение да премести посолството в Тел Авив, но оттогава всички президенти, включително и Тръмп, подписват отказ да сторят това и то на всеки шест месеца. Очаква се утре Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел, но отново да отложи преместването на дипломатическата мисия. Идеята за решение на палестинско-израелския конфликт чрез две държави е на британската комисия на лорд Пил от 1936 г.

По-късно тя е в основата на всички опити за решаване на конфликта. Мирното споразумение от 1993 г. предвижда окончателният статут на Ерусалим да се реши в следващите фази от преговорите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Благоевград започват празничните събития за Коледа и Нова година
В Благоевград започват празничните събития за Коледа и Нова година
ЕС обяви черния списък със страните данъчни убежища
ЕС обяви "черния списък" със страните данъчни убежища