НОВИНИ

Остри реакции след предполагаемото химическо нападение в Сирия

Най-малко 19 души, включително 13 мирни граждани, загинаха при експлозия в северозападния сирийски град Идлиб вчера вечерта. Информацията е на Сирийския център за наблюдение на правата на човека. Десетки са тежко ранени. Същевременно светът реагира остро на предполагаемата химическа атака в Сирия.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:52, 10.04.2018
Чете се за: 00:52 мин.
По света

САЩ обмислят многонационален военен отговор на предполагаемото нападение с химическо оръжие в сирийския град Дума. Експерти посочват няколко ключови военни обекта, които могат да станат подходяща цел. Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща снощи силни действия.

Ники Хейли, постоянен представител на САЩ в ООН: САЩ са твърдо решени да разберат кое е чудовището, пуснало химически оръжия в Сирия. Чухте какво каза президентът на САЩ по въпроса. Провеждат се срещи, важни решения могат да бъдат взети, дори сега докато говорим.

Доналд Тръмп разговаря по телефона с френския си колега Еманюел Макрон. Двамата президенти са потвърдили, че желаят твърда реакция на международната общност и са се споразумели да поддържат контактите помежду си.

Франция и САЩ обединиха позиции и в Съвета за сигурност. Двете страни обвиниха Русия за предполагаемите химически нападения в сирийския град Дума.

Франсоа Делатр, постоянен представител на Франция в ООН: Знаем, че единствено общо политическо решение ще разреши 7-годишният конфликт, отнел живота на 500 хиляди души - конфликт, който прокуди милиона от домовете им. Франция остава напълно ангажирана, заедно със САЩ, за спазването на женевския процес.

Русия отрича при нападението в Дума да е използвано химическо оръжие. На извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН вчера руският постоянен представител Василий Небензя обвини Франция, Великобритания и САЩ във войнствени изказвания и проява на грубост към страната му. по думите му, руски експерти са посетили района и са извършили проучвания, без да открият следи от химически оръжия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отменени полети заради стачки в Луфтханза и Ер Франс
Отменени полети заради стачки в Луфтханза и Ер Франс
Хората с увреждания поставят исканията си за справедливост за експертизи
Хората с увреждания поставят исканията си за справедливост за експертизи