Осуетиха атентат в Мека

Саудитските служби осуетиха терористичен акт близо до Голямата джамия в Мека, най-свещеното за мюсюлманите място. Камикадзе откри стрелба по полицаи и се взриви в тритежана сграда в града. При срутването бяха ранени 11 души. Иран и Катар осъдиха опита за атентат в Мека на фона на обтегнатите си отношения със Саудитска Арабия. Хизбула, която Рияд обяви за терористична организация, също осъди опита за нападение.

от БНТ
преди 3 години (обновена)
Чете се за: 00:31 мин.
По света

Шестима поклонници и петима полицаи бяха ранени при частичното срутване на сграда в Мека, където атентатор самоубиец се беше барикадирал и впоследствие взривил.

Саудитските сили обявиха, че са предотвратили терористично действие в момент, когато в Мека са се събрали десетки хиляди вярващи в свещения за мюсюлманите месец. Според свидетели нападателите са дошли в сградата скоро.

"Когато чух шума, изведох навън роднините ми и майка ми, те отидоха в болница, после и аз. Тук имаше нови наематели, дойдоха по време на Рамазана", разкри очевидец.

Камикадзето е бил част от терористична група, базирана в Мека и Джеда, съобщиха властите. Петима души са арестувани, сред тях една жена. Саудитското вътрешно министерство уточни, че осуетеният атентат е целял сигурността на Голямата джамия и на поклонниците.

Терористите са изпълнявали планове, ръководени от чужбина, за да навредят на стабилността на саудитската кралство, се казва още в комюникето на Рияд, без да се посочват поръчителите на атаката.

Топ 24
Най-четени