НОВИНИ

Осуетиха атентат в Мека

Саудитските служби осуетиха терористичен акт близо до Голямата джамия в Мека, най-свещеното за мюсюлманите място. Камикадзе откри стрелба по полицаи и се взриви в тритежана сграда в града. При срутването бяха ранени 11 души. Иран и Катар осъдиха опита за атентат в Мека на фона на обтегнатите си отношения със Саудитска Арабия. Хизбула, която Рияд обяви за терористична организация, също осъди опита за нападение.

bnt avatar logo
от БНТ
18:41, 24.06.2017 (обновена)
Чете се за: 00:31 мин.
По света

Шестима поклонници и петима полицаи бяха ранени при частичното срутване на сграда в Мека, където атентатор самоубиец се беше барикадирал и впоследствие взривил.

Саудитските сили обявиха, че са предотвратили терористично действие в момент, когато в Мека са се събрали десетки хиляди вярващи в свещения за мюсюлманите месец. Според свидетели нападателите са дошли в сградата скоро.

"Когато чух шума, изведох навън роднините ми и майка ми, те отидоха в болница, после и аз. Тук имаше нови наематели, дойдоха по време на Рамазана", разкри очевидец.

Камикадзето е бил част от терористична група, базирана в Мека и Джеда, съобщиха властите. Петима души са арестувани, сред тях една жена. Саудитското вътрешно министерство уточни, че осуетеният атентат е целял сигурността на Голямата джамия и на поклонниците.

Терористите са изпълнявали планове, ръководени от чужбина, за да навредят на стабилността на саудитската кралство, се казва още в комюникето на Рияд, без да се посочват поръчителите на атаката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП внася проект за смесена мажоритарно-пропорционална система
БСП внася проект за смесена мажоритарно-пропорционална система
До 20 000 лева глоба за подателя на фалшив сигнал за бомба на летище София
До 20 000 лева глоба за подателя на фалшив сигнал за бомба на летище "София"