150-годишен храм в Странджа беше върнат към нов живот след реставрация. Църквата „Св. Димитър" в село Светлина, община Средец, беше възстановена с дарителски средства и събра много миряни за новото ѝ освещаване.

Вижте и още във видеото.

Светлина, Средец

Строежът на църквата "Свети Димитър" започнал през далечната 1868 година с помощта на жителите на тогавашното село Бей Махле. Майстор ѝ бил уста Петър от Габрово, а инициатор и първи дарител е Марко Христов от Котленско. 95-годишният Велико Великов е наследник на един от основателите на църквата.

Велико Великов, правнук на хаджи Симеон, който е направил църквата: Правнук съм, баща ми Симеон е кръстен на него.

Храмът е достроен през 1869 година. 150 години по-късно дарители от селото го възстановяват и очакват празника ѝ на Димитровден.

Епископ Йеротей: Има такова предание, че е в чест на българския светец Св. Димитър Басарбовски, но в последствие е кръстен и на великомъченика Св. Димитър Солунски.

Стоянка Желязкова: През 1872 година са изписани иконите от двама иконописци Димитър и Георги Маневи от гр. Трявна, през 1899 година е построена и камбанарията.

Епископ Йеротей: Има сведения, че сам екзарх Антим, първият български екзарх е служил в тази църква и е дарил псалтир - богослужебна книга за полза на църквата и на народа.

Дяконът Левски също е минавал оттук, казват с гордост хората от Светлина. И се надяват възстановената църква да върне и жители, и гости в селото, което само преди трийсетина години е наброявало над 1200 души.