НОВИНИ

Освободиха 7 от обвиняемите за проповядване на радикален ислям

Съдът в Пазарджик освободи 7 от обвиняемите в насаждането на религиозна омраза, пропагандиране на война чрез разпространяването на идеите на организацията „Ислямска държава“. Това стана въпреки че днес стана ясно че полицията е открила бойна карабина с патрони при претърсванията по разследването срещу групата на Ахмед Муса и 13-те му поддръжници. Това се разбра по рано днес при разпита на свидетели по делото в пазарджишкия окръжен съд. Според обвинението, Ахмед Муса е контактувал пряко с ръководителите на терористичните клетки в Австрия и Германия и е оказвал логистична подкрепа на бойци на ИДИЛ.

bnt avatar logo
от Златин Бояджиев
21:51, 14.07.2016
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

На заседанието бяха разпитани свидетели на обвинението, сред които служител на МВР, който е бил поемно лице при претърсванията в Пловдив. Тогава в дома на обвиняемия Александър Иванов в "Шекер махала" е открита бойна пушка "Манлихер" и патрони. Защитата на Иванов обяви,че по това време той е бил на работа в Полша и е никога не е виждал оръжието.

Красимир Елдъров – адвокат: "И не може да се съгласи човек да си водят такова поемно лице от София, то следва в академията на МВР и вече работи като разследващ полицай. Той е един колега за тях."
Васил Малинов - прокурор: "В закона няма изискване за поемните лица, значи могат да бъдат от всякакъв пол, раса, религиозност и така нататъка. Единствено не може да бъде разследващия наблюдаващия поемно лице и съдията който води делото. Всички други лица в Република България могат да бъдат поемни лица независимо какво работят и къде работят."

Оказа се, че в затвора някои от обвиняемите са разполагали с мобилни телефони, скрити под дюшеците на леглата им. Данните от джиесемите доказвали, че подсъдимите все още посещават сайтове с ислямистко съдържание, посочиха от прокуратурата по повод искане на защитата за по-леки мерки за задържане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Pokemon Go разбуни духовете
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Pokemon Go разбуни духовете
Дарение срещу пластмасови капачки
Дарение срещу пластмасови капачки