НОВИНИ

Освободиха Ахмед Муса под гаранция

След като три години Ахмед Муса беше задържан в следствения арест по обвинение за насаждане на религиозна омраза и проповядване на война, днес той беше пуснат на свобода. Това стана след като беше платена наложената от магистратите гаранция от 7500 лева. Днес в залата по това дело се гледаха разсекретени видеоматериали с участието на подсъдимите.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Зл. Бояджиев, М. Димитрова
18:50, 06.12.2017
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Муса беше арестуван с още 13 души през ноември 2014-а година при мащабна акция на ДАНС и полицията в Пазарджик, Пловдив и Асеновград. Делото обаче се проточи заради многобройните материали, които трябваше да се приобщят и временното спиране на процеса. Три пъти магистратите връщаха делото на прокуратурата заради процесуални нарушения. А Ахмед Муса остана зад решетките.

Ахмед Муса: “Затворът ми беше училище. В момента се чувствам по теория както една птица, която е освободена от кафез.”

Освобождаването на Ахмед Муса стана възможно, след като прокуратурата в Пазарджик не обжалва съдебното решение пред по висока инстанция.

“Защо не обжалвахте?”

Недялка Попова – прокурор: "Не мога да ви кажа.”

Елвира Панкова – адвокат: “Няма да коментирам защо. Беше условие да не обжалваме за нещо друго.”

Сумата за гаранцията от 7500 лева е била събрана от приятели на Ахмед Муса.

Ангел Симов: “В махалата всеки обича Ахмед и нямат търпение да го посрещнат. Някои си продадоха телефона за 5-10 лева, за да помагат за него. Аз не мисля, че ако е вреден, хората ще го направят.”

Очаква се още тези дни Муса да се включи в молитвите заедно със своите последователи. Вярващите от квартал "Изток” очакват Ахмед Муса отново да проповядва в джамията Абу Бекир.

Яшар Мустафа – председател на джамийското настоятелство на “Абу Бекир”: “Защо да не проповядва, защо да не проповядва, ако има някаква причина, нека някой да излезе да казва: “Така и такава причината, той няма право да проповядва”.”

Делото за насаждане на религиозна омраза и проповядване на война по което е обвинен и Ахмед Муса, продължава в окръжния съд в Пазарджик.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Ненков, ГЕРБ: Не бива да се внушава, че има масово подслушване
Александър Ненков, ГЕРБ: Не бива да се внушава, че има масово подслушване
Няма да се свалят регистрационните номера, ако шофьорите карат с изтекла книжка
Няма да се свалят регистрационните номера, ако шофьорите карат с изтекла книжка