Една от двете задържани в Турция български гражданки е била освободена. Тя се е обадила късно снощи да съобщи лично на консула ни в Анкара, че след разпит в полицията, е освободена. По информация на посланика ни в Турция Надежда Неински, в момента тече съдебно заседание, на което трябва да се реши ще бъде ли повдигнато обвинение на дъщеря ѝ - Мира, която остана в ареста. Двете българки и британски гражданин бяха арестувани вчера в турския курорт Дидим по подозрение в тероризъм.

Анадолската агенция съобщи имената на българките - майката се казва Веселина, а дъщерята - Мира. Те са от турски произход. При разпитите дъщерята е заявила, че следвала право в Холандия и Англия. Там преди 2 години се е запознала с британеца Джоузеф. Преди 10 дни заедно са пристигнали на почивка в Турция. В показанията си пред турските власти британецът заявил, че е ходил в Сирия през 2015 г., за да оказва медицинска помощ, и е останал там три месеца.

Той признал, че е получил военно обучение от кюрдските милиции "Сили за защита на народа" - смятани за сирийския клон на забранената в Турция ПКК. Според Анадолската агенция Джоузеф и Мира имали снимки с униформи на формированието в профилите си в социалните мрежи. В генералното консулство в Истанбул, както и в посолството в Анкара, вече са създадени оперативни щабове под ръководството на посланик Надежда Нейнски. Срещу задържаните няма повдигнати обвинения.

Историята на Мира и Джо

Историята на Мира и Джо

Двама български журналисти са правили интервюта със задържаната в Турция българка Мира и с приятеля ѝ британеца Джоузеф. Това са Александър Детев, кой...

Две българки са арестувани по подозрение в тероризъм в турския курорт Дидим

Две българки са арестувани по подозрение в тероризъм в турския курорт Дидим

Две българки - майка и дъщеря, и британец - са арестувани по подозрение в тероризъм в турския курорт Дидим, съобщи истанбулската информационна агенция...