НОВИНИ

Освободиха от ареста собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров

След 4-часово съдебно заседание, съдът освободи от ареста собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров. Наложена му е мярка "парична гаранция" в размер на 100 000 лв. Вижте повече подробности в прякото включване на Иво Никодимов.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:43, 31.07.2019 (обновена)
6211
Чете се за: 01:51 мин.
У нас

Съдебният състав реши, че няма събрани доказателства да се предположи, че Иван Тодоров е подбудил Кристиян Бойков да копира нерегламентирани данни от НАП и да ги разпространи с цел да всее смут и страх сред населението.

От прокуратурата са категорични, че собственикът на "ТАД груп" не е съдействал по никакъв начин на разследващите. Събраните до момента доказателства са само от декриптирането, което антимафиотите са успели да направят. Установено е, че от информационната система на НАП са копирани личните данни на над 5 милиона и 100 хиляди души.

Евгения Станкова, прокурор в Специализираната прокуратура, зав.-отдел "Антитероризъм": В материалите по делото се съдържат данни, че около две седмици преди датата, на която е извършена реализацията и е задържан първоначално първият обвиняем, тези данни са били предоставени на сайта "Бивол". Съдържат се данни, че е имало скрит чат през ТЕЛЕГРАМ между един от обвиняемите и собственика на "Бивол".

Разследващите твърдят, че в този чат собственикът на сайта "Бивол" е бил подробно информиран какви данни са били предоставени. Последните два дни са разпитани и много служители на НАП, които заявили, че са засипани от хиляди запитвания за изтекли лични данни.

Евгения Станкова, прокурор в Специализираната прокуратура, зав.-отдел "Антитероризъм": Самата дейност на агенцията е изключително затруднена. Т.е. тя не може да функционира нормално. Освен това има данни, че тези данни са били предоставени и на Би Би Си, Ройтерс и т.н.
;

Според държавното обвинение именно изнасянето на данните от НАП извън пределите на страната създават заплаха за националната сигурност. От прокуратурата твърдят още, че пробивът на НАП е бил с ясната цел да се създаде високо обществено напрежение.

Евгения Станкова, прокурор в Специализираната прокуратура, зав.-отдел "Антитероризъм": Целта на това деяние, което са извършили е именно такава - да се дестабилизира политическата обстановка в страната, правителството и да се всее такъв смут или страх в населението, който е и постигнат.

Защитата на Иван Тодоров, обаче контрира на тези обвинения

Ина Лулчева, адвокат на Иван Тодоров: Нито едно доказателство няма и днес прокуратурата не го посочи. Днес прокуратурата каза, че в резултат на разпространението на данните има паника в населението, но това е последващо деянието и не установява, че някой е имал за цел специално да осъществи такова деяние, защото то е престъпление срещу Републиката.

От прокуратурата обявиха още, че са открили пълно копие на данните от популярна платформа за спортни и хазартни залози. Служители на "ТАД груп" в показанията си заявили, че са получавали специални указания от шефовете си.

Евгения Станкова, прокурор в Специализираната прокуратура, зав.-отдел "Антитероризъм": Става ясно, че са търсени избирателно фирми, избирателно са подбирани тези, които са с търговска цел, с популярна цел, т.е. има определена насоченост към фирмите, чийто данни да бъдат копирани.

Прокуратурата твърдят още, че в един от компютрите иззети от офиса на "ТАД груп" са открили възможност да се контролира сървъра на "Поливни системи" и да се управлява напояването около парламента.

Евгения Станкова, прокурор в Специализираната прокуратура, зав.-отдел "Антитероризъм": Данните, които се съдържат в материарите по делото става въпрос, че е имало желание при преминаването на автомобили на различни на държавния глава или гости на Народното събрание да бъде активирана поливната част пред парламента, с което да се създаде затруднение в придвижването.

Прокуратурата твърди, че ако Иван Тодоров е на свобода той може да попречи на разследването, като окаже натиск върху свидетели и възпрепятства събирането на доказателства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нинова с остри критики към Борисов заради избора на нов главен прокурор
Нинова с остри критики към Борисов заради избора на нов главен прокурор
Има ли злоупотреби с болничните?
Има ли злоупотреби с болничните?