НОВИНИ

Освободиха задържаните в Мианмар журналисти на "Ройтерс"

Двамата журналисти на "Ройтерс", задържани в Мианмар заради репортажи, свързани с мюсюлманското население рохинги, бяха освободени по силата на президентска амнистия. За материалите им агенцията получи най-престижното журналистическо отличие Пулицър.

bnt avatar logo
от БНТ
11:32, 07.05.2019
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Ва Лоун и Ча Соу У на свобода след 511 дни в затвор в Мианмар.

Двамата журналисти на "Ройтерс" - на 33 и 29 години, бяха осъдени през септември на по 7 години затвор. Обвиненията срещу тях бяха за нарушаване на закона за държавната тайна. Повод за задържането им стана разследване за убийството на 10 рохинги - мюсюлмани от щата Рахин, по време на мащабна операция на будистки сили в региона. Избухналите сблъсъци доведоха до масовото напускане на рохинги - близо 800 хиляди от тях вече са бежанци в Бангладеш. Задържането на мианмарските журналисти се възприе като атака срещу свободата на словото и повдигна множество въпроси за качеството на демокрацията в Мианмар.

За работата им Ройтерс получи "Пулицър". След освобождаването си и двамата репортери заявиха, че никога няма да се откажат от журналистиката.

Ва Лоун, журналист: На всички хора - в затвора и отвън, по целия свят, които искаха да бъдем освободени, искам да кажа благодаря ви много! Много съм щастлив, че мога да видя семейството си, колегите си, и нямам търпение да се върна в нюзрума!

Журналистите бяха освободени по силата на президентска амнистия, която обикновено се дава около местната Нова година. Стив Адлър, главният редактор на Ройтерс, приветства освобождаването на репортерите.

Стив Адлър, главен редактор на "Ройтерс": Изключително сме доволни, че Мианмар освободи нашите колеги Ва Лоун и Ча Соу У. От ареста им преди 511 дни те се превърнаха в символ значението на свободата на словото в цял свят. Приветстваме завръщането им.

А колегите им в нюзрума на "Ройтерс" в Сингапур избухнаха в спонтанни аплодисменти докато гледаха кадрите с освобождаването им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов: Папа Франциск си тръгна като приятел на България
Бойко Борисов: Папа Франциск си тръгна като приятел на България
Комисия от Фонд Земеделие ще оценява щетите от градушката
Комисия от Фонд "Земеделие" ще оценява щетите от градушката