НОВИНИ

Освобождението през погледа на децата

Над 300 малки художници от цялата страна показаха в рисунки как изглежда Освобождението в детските очи. Националният конкурс се провежда за 21-ва поредна година в Панорама "Плевенска епопея" в навечерието на Трети март, а организатори са Плевенският военноисторически музей и Община Плевен. Най-добрите детски рисунки бяха показани в специална изложба в Панорамата, а победителите получиха награди.

bnt avatar logo
от Ирена Николова
09:16, 01.03.2019
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Героите от Българското Възраждане, Плевенската епопея и боевете при Шипка, паметниците на признателността са най-честото вдъхновение на авторите. Най-малките художници са на 4 години.

Седмокласничката Кристина Станева от Плевен участва за трети път, а за втори печели голямата награда.

Кристина Станева, носител на Голямата награда: Всеки трябва да почете този празник, тези хора и тези значими събития по някакъв начин и това е моят вариант да им се отблагодаря, защото наистина са направили нещо велико.

Сред отличените е четвъртокласникът Мартин Младенов от русенското село Долна Студена. Той участва за първи път в конкурса и с гордост взе своята поощрителна награда. Споделя, че често рисува, а темата за Освобождението силно го заинтригувала.

Мартин Младенов: На моята рисунка бях нарисувал Ботевата чета, а ето тук и кораба "Радецки".

За конкурса са пристигнали рисунки от 14 области в страната. Децата се включиха с огромно желание, каза преподавателят Севдалина Стоянова.

Севдалина Стоянова, начален учител: Радват се, когато има такива теми и с удоволствие работят по тях. Сега правим първите стъпки, после ще надграждаме, но като достойни българи трябва да знаем историята си.

Изложбата ще може да се види в залите на Панорамата в Плевен до края на март. В деня на Националния празник уникалният исторически обект ще работи със свободен вход.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зелена светлина: Първата електрическа яхта за наблюдение на морски бозайници
"Зелена светлина": Първата електрическа яхта за наблюдение на морски бозайници
Нов Изборен кодекс и бойкот на НС - кой печели и кой губи от предизборните битки
Нов Изборен кодекс и бойкот на НС - кой печели и кой губи от предизборните битки