НОВИНИ

Осъждането на нацизма трябва да е задължително, смята президентът Румен Радев

Президентът Румен Радев коментира скандала от последната седмица - снимките на политици с нацистки поздрав, заради които един заместник-министър загуби поста си. Осъждането на нацизма, според него, трябва да бъде абсолютно задължително. Въпросът е много по-фундаментален, отколкото изглежда и трябва да продължаваме да сме единни около този консенсус, заяви той след среща със Съюза на народните читалища.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
19:00, 20.05.2017
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Въпрос на морален избор е какво ще се предприеме при този скандал. Проблемът не е в професионализма на хората, а дали осъждаме нацизма като явление или не, смята президентът Румен Радев.

Румен Радев - президент на Република България: Не приемам наистина подхода на властта, с виждате ли коментарите на властта, уклончивите коментари, при които те се измъкват, отчитайки професионализма на хората. Мисля, че осъждането на нацизма трябва да бъде абсолютно задължително, извинението в случая е най-добрият подход.

Според Радев, последните години се позволява пълзяща индулгенция на нацизма и точно заради това днес виждаме и такива скандали.

Румен Радев - президент на Република България: Дори в разделена следвоенна Европа от Желязната завеса, имаше абсолютен консенсус и от двете страни за осъждането на нацизма. Ние трябва да продължаваме и да сме единни около този консенсус, във всичките му форми.

Според него се внушава, че ако си обикновен гражданин е допустимо да се шегуваш с темата, но попаднеш ли във властта е забранено.

Румен Радев - президент на Република България: Не става въпрос за позицията, която заемаш в обществото. Тези роли се сменят много бързо. Както виждаме особено в наше време. Никой не се съмнява във високия професионализъм на тези хора. Проблемът е на друго място.

По темата за правосъдната реформа Румен Радев заяви, че е отворен за диалог. Според него, е нужен сериозен дебат. По повод искането за среща от страна на председателя на ВКС Лозан Панов по темата ЦУМ-гейт и съдебна система, той заяви, че държавата е силна институционално, когато проверките се извършват от тези, които имат правомощия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сотир Цацаров: Чисто човешки съжалявам за състоялата се среща в ЦУМ
Сотир Цацаров: Чисто човешки съжалявам за състоялата се среща в ЦУМ
Преизбраният президент Рохани: ​Иран избра пътя на диалог със света
Преизбраният президент Рохани: ​Иран избра пътя на диалог със света