НОВИНИ

От 265 общини в България само в 14 има местни обществени посредници

За преодоляването на този дефицит беше посветена дискусия в НС, която предложи промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
22:49, 23.04.2018
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

По закон избора на местни посредници става с мнозинство от две трети от общинските съветници. Този висок праг на единодушие прави почти невъзможен избора на обществени защитници в общините. Според вече избраните 14 местни посредници, в техните общини отдавна е доказано, че те не са „арменския поп“, от когото нищо не зависи, а институция, която освен че е коректив, но и облекчава работата на местните управи в битките с монополите например.

Ето защо една от препоръките на днешната среща беше прагът за избор да падне.

Иван Капралов - обществен посредник в община Шумен: В цяла Северна България обществен посредник има само в Шумен.Не че хората не искат. Във Варна - 4 неуспешни опита. В Русе тази година отново неуспешен опит - почнали са от 2003 г.
;

Друг проблем е финансирането на посредниците от бюджета на общините, които и без това изпитват финансови затруднения.

Мая Манолова - национален омбудсман: Нашето предложение е в законопроекта задължително да бъде предвидено целево финансиране от националния бюджет за тези общини , които са избрали свои местни обществени посредници и по този начин да се гарантира независимостта на местния омбудсман.

Мая Манолова предлага всички общини, които имат население над 10 хиляди души задължително да избират местен обществен защитник ,въпрос ,който в момента се решава пожелателно, и който изисква промени в законодателството . На днешната среща обаче, присъства само един народен представител.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Микробус се вряза в пешеходци в канадския град Торонто, има ранени
Микробус се вряза в пешеходци в канадския град Торонто, има ранени
На плаж Корал няма дюни в юрисдикцията на МОСВ, заяви Нено Димов
На плаж Корал няма дюни в юрисдикцията на МОСВ, заяви Нено Димов