НОВИНИ

​От 6 до 9 месеца се предвижда да бъде доброволната военна служба

От 6 до 9 месеца се предвижда да бъде доброволната военна служба, идеята за която лансира военният министър. Законопроектът се изготвя в момента. Обсъждат се и възможностите за увеличаване на часовете за военно обучение в средното училище.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
17:53, 19.01.2018
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Доброволната военна служба да носи определени привилегии, предлага министърът на отбраната.

Красимир Каракачанов - вицепремиер и министър на отбраната: Тези български граждани, които предпочетат да загубят част от личното си време 6 - 9 месеца, за да служат на страната си, да получат военни способности, за да могат да я защитават, след това да се ползват с определени предимства при постъпване на работа, кандидатстване в държавни ВУЗ и т.н.

Що се отнася до военното обучение в средното училище и увеличаване на часовете му, министърът смята, че още тази година то може да започне експериментално в онези градове, в които има военни училища или големи гарнизони с квалифицирани преподаватели по военно дело.

Красимир Каракачанов - вицепремиер и министър на отбраната: А не да излезе някой, който преди 20-30 години е служил и да говори общи неща. Така че, експериментално тази година е възможно примерно в градове като Варна, Бургас, Търново, Пловдив.

От следващата година Каракачанов смята, че сериозното военно обучение може да бъде застъпено вече в цялата страна. Образователният министър Красимир Вълчев коментира, че все още се водят разговори с министерството на отбраната за формата и увеличаване на часовете за военно обучение в училище.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
20 украински моряци повече от година стоят във Варна без заплати
20 украински моряци повече от година стоят във Варна без заплати
Министър-председателката на Нова Зеландия обяви, че е бременна
Министър-председателката на Нова Зеландия обяви, че е бременна