COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

ОТ АРХИВА: "Подмененият език" - как се заражда македонската езикова норма

Припомняме ви един филм от 2012 г. от рубриката на БНТ "В кадър". "Подмененият език" разказва за това как за няколко месеца от един български говор по политически причини се направи езикова норма, която и до момента в Македония се нарича език. За езиковото деление и целенасочената сърбизация на югозападния български говор разказват от двете страни на границата езиковеди и политолози.

от БНТ
19:53, 13.12.2019
Чете се за: 00:28 мин.
У нас

Сред героите на филма е и писателят Стоян Ристески от Охрид, който е успял да открие и запази стенографските записи от заседанието на "антифашисткото събрание за народно освобождение на Македония" на 2 август 1944 г., на което редом с провъзгласяването на независима македонска държава, се провъзгласява и началото на "нов език" - македонския.

Целта на филма е да покаже как се развива този т.нар. език и защо се полагат толкова усилия да бъде разграничен от българския и да се превърне в странна смесица от сръбски думи и думи от латински произход. Във филма ще видим също бившия македонски премиер Любчо Георгиевски, както и съпругата на Венко Марковски, участвал в първата езикова комисия през 1945 г. и проф. Иван Кочев, настоящ преподавател в Благоевградския университет.

Автор на филма е Весела Смилец, оператор - Добролюб Илиев, режисьор -Олег Ковачев, консултант - Костадин Филипов.

Топ 24
Най-четени
Борисов за мерките срещу коронавируса: Връщащите се от рискови места да спазват 14 дни карантина
Борисов за мерките срещу коронавируса: Връщащите се от рискови места да спазват 14 дни карантина
ДРУГИТЕ новини: Тайните на Леонардо
ДРУГИТЕ новини: Тайните на Леонардо