COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

От атентатите в Брюксел са пострадали 850 души, сочат последни данни

Досега 850 души са заявили официално, че са жертва на атентатите в Брюксел преди година, съобщиха местни медии, като се позоваха на последни данни. Някои от пострадалите са потърсили помощ или обезщетение в последните седмици.

от БТА
10:41, 14.02.2017
Чете се за: 00:43 мин.
По света
атентатите брюксел пострадали 850 души последни данни

Към тази бройка се числят не само онези, които са претърпели физически увреждания, но и хора, които са станали преки свидетели на трагедията, включително спасители и полицаи. Някои от тях са загубили съня си заради преживяното на 22 март миналата година.

Всички тези хора ще трябва да бъдат страна в предстоящото дело за разследването на атентатите на летището и в метрото на Брюксел. Засега не е посочена дата за началото на процеса, още повече че от организационна гледна точка толкова многолюдни заседания ще представляват предизвикателство.

Официално досега бе известно, че загиналите при двете нападения са 32-ма, а ранените - 340 души. Атентатите, за които пое отговорност терористичната организация "Ислямска държава", бяха извършени от петима джихадисти. Двама от тях оцеляха и се очаква да бъдат изправени пред съда.

Медиите съобщават днес, че застрахователни дружества са наели частни детективи за проследяване на някои от пострадалите при атентатите. Целта е била да се заснемат моменти от техния живот, за да се опровергаят твърденията на пострадалите и да се докаже, че преувеличават мащаба на страданията си. Застрахователите не отричат това и обясняват, че законът им дава право да проверяват за измами.

Всички белгийски граждани или чужденци с право на престой в Белгия, пострадали от атентатите, подлежат на обезщетение. Белгийските граждани получиха статут, по чиято сила разходите им за лекар занапред ще бъдат поемани от бюджета.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Спряха контрабанден внос на над 20 тона пилешко месо
Спряха контрабанден внос на над 20 тона пилешко месо
Свлачище на пътя за парк “Бачиново” в Благоевград
Свлачище на пътя за парк “Бачиново” в Благоевград