НОВИНИ

От днес е в сила споразумението между ЕС и Турция за бежанците

От днес влезе в сила постигнатото споразумение между ЕС и Турция за бежанците. То предвижда връщане в Турция на незаконно пристигналите и механизъм "един за един". Това означава, че за всеки върнат сириец в Турция - друг сирийски бежанец от Турция ще бъде пренастанен в страна от ЕС. През нощта на гръцките острови са пристигнали близо 900 мигранти.

bnt avatar logo
от Катя Пеева, кор. на БНР
19:43, 20.03.2016
Чете се за: 00:48 мин.
По света

За един ден не би могло да се организира стриктно спазване на споразумението, но видимо Атина полага максимални усилия. Само на остров Хиос днес влязоха 600 бежанци. Проверката на властите показа, че много от тях са с фалшиви сирийски паспорти. Настанени са в лагер за задържане на нелегални имигранти и до дни ще бъдат върнати обратно в Турция. На лесбос също пристигнаха хора от турския бряг с поредните две жертви. Късно днес на три гръцки острова пристигат турски полицаи-експерти по бежански статут. В Пирея вече няма място за повече хора. Настанените в складове и на самото пристанище са около 6 хиляди. В рамките на няколко дни ги прехвърлят в лагери в Северна Гърция. След това сирийците с право на бежански статут ще бъдат допуснати в други европейски страни.

;

В Идомени все още има много хиляди, които са в импровизирания лагер на палатки и продължават да отказват прехвърляне в лагери. Доверчиво вярват на слухове, че границата с Македония ще се отвори за тях. Опразниха островите от бежанци като ги транспортират до Кавала, Драма, Солун, Лариса. От Пирея също ги извозват с автобуси до лагери в страната. Около две години се очаква да продължи процедурата по пренасочване или репатриране на влезлите вече в Гърция чужденци, за които няма данни нито колко са бежанци, нито колко са нелегални имигранти. Постепенно те разбраха, че вече пътят към Германия не минава през Лесбос, Пирея, нито през Идомени, а пътният билет е статут на бежанци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атентаторът в Истанбул е бил от Ислямска държава
Атентаторът в Истанбул е бил от "Ислямска държава"
Католиците празнуват Цветница
Католиците празнуват Цветница