НОВИНИ

От днес САЩ се оттеглят от ядреното споразумение с Русия

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег между Русия и Съединените щати от днес не съществува. Вашингтон и Москва се оттеглиха от споразумението, подписано преди 30 години, като всяка от страните изтъкна различни мотиви. Така на практика за първи път от половин век насам двете най-големи ядрени сили няма да имат ограничения за арсенала си.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
09:12, 02.08.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:39 мин.
По света

През декември 1987 г. Роналд Рейгън и Михаил Горбачов подписват един от най-значимите договори в съвременната история - този за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. Документът е ключов за ядреното разоръжаване на двете велики сили и за края на Студената война.

От днес вече не е в сила. Съединените щати, а по-късно и Русия, обявиха, че се оттеглят от споразумението. Аргументът на Вашингтон - Москва в продължение на години е нарушавала договора и е разработвала оръжия, които биха могли да представляват заплаха. Доналд Тръмп се обяви за нов договор за ядрените оръжия, в който да участва и Китай.

Според Русия американското правителство търси извинение да се оттегли от сключените преди време споразумения, за да може да се включи в глобалната надпревара за въоръжаването.

Генералният секретар на ООН изрази загриженост за създалата се ситуация.

Антонио Гутериш, генерален секретар на ООН: Светът ще загуби безценен механизъм за възпиране на ядрена война с прекратяването на действието на Договора. Това само засилва заплахата от балистични ракети.

Гутериш призова Русия и Съединените щати да удължат срока на действие на договора за съкращаване на стратегическите оръжия - т.нар "нов СТАРТ", за да гарантират стабилност и време за договаряне на бъдещи мерки за контрол върху оръжията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва изграждането на нова лаборатория на българската база на Антарктида
Започва изграждането на нова лаборатория на българската база на Антарктида
Игра на хакери - тази неделя от 20:40 по БНТ 1
"Игра на хакери" - тази неделя от 20:40 по БНТ 1