НОВИНИ

От днес започва продажбата на електронни винетки

От 14:00 часа започва продажбата на електронни винетки през сайта bgtoll.bg, през мобилно приложение и през 500 терминала за самотаксуване. Те ще бъдат разположени в търговски обекти по пътната мрежа, предимно в бензиностанциите.

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева
06:44, 17.12.2018 (обновена)
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Терминалите ще оперират на 8 езика. Плащанията ще се извършват чрез дебитни и кредитни карти, както и с карти за гориво. Цените остават същите. За леките автомобили годишната електронна винетка ще струва 97 лв., месечната - 30 лв., а седмичната - 15 лв..

За леките коли се въвежда и нова уикенд винетка на цена от 10 лева, която ще важи от петък на обяд до полунощ в неделя. Важно за водачите е да въвеждат коректно регистрационния номер на автомобилите си и да внимават при попълването на срока за валидност на електронната винетка и началната дата за нейното стартиране.


Антон Антонов, директор на "Национално тол управление" - АПИ: Трябва да отбележим, че днес започва закупуването, а не самото стартиране на електронната винетка - то ще бъде от 1 януари. Това е един от методите, по-който може да се закупи електронната винетка. Другите са през нашия уебсайт: bgtoll.bg, както и през мобилните апликации. На терминала са инсталирани 8 езика - английски, немски, руски и езиците на съседните държави. Важно е да се отбележи, че и агенция "Митници" - на "изход" ще има достъп до нашата система и, ако сме изпуснали някой в страната няма да могат да напуснат държавата без да са си заплатили пътната такса. Въвеждаме компесаторна такса - за леките автомобили тя ще бъде 70 лв., от 3 тона и половина до 12 тона - 125 лв. и за най-тежките автомобили 175 лв.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Готвят протест пред КЕВР срещу поскъпването на водата от 1 януари
Готвят протест пред КЕВР срещу поскъпването на водата от 1 януари
Откриват новите 24 км от АМ Струма между Кресна и Сандански
Откриват новите 24 км от АМ "Струма" между Кресна и Сандански