НОВИНИ

От утре започваме да работим за себе си

Работещите отделят половината от заплатата си за държавата, показват данните на Института за пазарна икономика. За всички, обаче, днес настъпва денят на данъчна свобода. До този момент българите сме работили за държавата и общината, а от утре за себе си.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
08:30, 18.05.2019
Чете се за: 01:34 мин.
У нас
Петър Ганев, Институт за пазарна икономика: Денят на данъчната свобода всъщност е теоретична дата, която показва до кога могат да бъдат събрани приходите необходими за разходите на държавата ако се плащаха изцяло и веднага. Реално всеки български гражданин работи различно, някои работещи българи, които плащат и осигуровки, отделят повече за държавата ,съответно по-късно празнуват, а други които не работят или пък укриват данъци включително когато и купуват стоки, могат по-рано да празнуват.

Средно 138 дни са необходими на данъкоплатците, за да покрият харчовете на държавата, показват разчетите на Института за пазарна икономика. Тази година така нареченият ден на данъчната свобода настъпва най-късно в сравнение с предходните девет години. Причината - големият размер на разходи, които правителството мисли да разпредели. Тази година бюджетът на държавата възлиза на 43,9 млрд. лева. Това означава, че хората в страната изкарват средно по 319 лева на ден. Отделно трябва да бъдат отделени и два дни за покриване на заложения дефицит от 600 млн. лева.


;

Забавянето на деня на данъчната свобода с всяка година се дължи на факта, че се увеличава данъчната тежест.

Петър Ганев, Институт за пазарна икономика: Има малки промени, които взимат малко повече от джоба на българина, това някакси не води до голямо недоволство, тъй като са малки стъпки, един процентен пункт вноска за пенсия, хората с лека ръка го пропускат. За работещите облагането на труда основно с осигуровки, срещу обещанието, че ще има здравеопазване, пенсии. Друг е въпроса дали ги получава качествено.

По показател на преразпределение на приходите, България е далече от Западна Европа, която в момента е по-социална и събира повече пари, които да изхарчи за общото благо.

Петър Ганев, Институт за пазарна икономика: България стои сходно на Източна Европа, на Прибалтийските републики, на тези места, на които данъците са по-ниски, особено преките данъци.


;

Заради ниското ниво на преките данъци у нас, най-много дни данъкоплатеца работи, за да събере парите за ДДС и за социално осигуряване. Съответно 34 и 24 дни. 17 дни са нужни за събиране на парите за акцизи, а девет дни за здравните осигуровки.

Подоходният данък в страната е плосък и се равнява на десет процента, независимо от доходите, които получава човек. За събирането на приходите от данъци върху доходите са необходими 12 дни, за корпороративните данъци едва осем, а за държавните и общински такси - седем дни.

Петър Ганев, Институт за пазарна икономика: Девет дена ще ни помогнат европейските данъкоплатци, тоест те ще ни отменят за девет дена, това са тези над 2 млрд. лева, които идват като помощи от Европа.

И най-важното което хората не трябва да забравят е, че без да бъдат събрани приходи не могат да бъдат направени и разходите, с които се финансират всички дейности, които държавата изпълнява.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пенелопе Крус и Антонио Бандерас на премиерата на Болка и слава в Кан
Пенелопе Крус и Антонио Бандерас на премиерата на "Болка и слава" в Кан
Лалета с необичаен вид са атракция в Анадола
Лалета с необичаен вид са атракция в Анадола