НОВИНИ

От догодина пенсиите ще се изчисляват по нова формула

Отпада възможността хората да взимат годините си с най-високи доходи, а като осигурителен стаж ще се смятат получените заплати след 1 януари 2000 г. Целта на промяната е да няма изкривяване при изчисляване на пенсиите, обясни социалният министър Бисер Петков. По думите му, министерството му прави всичко възможно, за да бъде спазен законът и да отпадне таванът на пенсиите за новите пенсионери.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:25, 28.09.2018
5800
Чете се за: 01:39 мин.
У нас

Две са основните причини за промяната на формулата за определяне на пенсиите. Първо - опитите за измама при предоставянето на документи от вече несъществуващи работодатели и второ - изкривяването на сумите заради липсата на таван на осигурителния доход преди 2000 година.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Това, което се очаква е, че по този начин ще се улеснят както бъдещите пенсионери, така това ще даде възможност за ускоряване на процеса за пенсионно производство и в крайна сметка новите пенсии ще бъдат по-бързо отпускани.

В момента срокът за отпускане на пенсиите е четири месеца, като се очаква догодина той да бъде намален. Въпреки че ще отпадне възможността хората да взимат осигурителния си доход от 1997 г. до 1999 г. включително при определяне на пенсиите си от догодина, това не означава,че те непременно ще бъдат ощетени. Изчисленията са направени още през 2015 г.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: За по-голямата част от вече отпуснатите пенсии за които се проиграваше как отпадането на трите години би повлияло, съответно, пенсията беше в по-благоприятен размер.

В момента над 2 милиона и сто хиляди пенсионери получават средна пенсия от 321 лева и 53 стотинки. Над тавана са 55 хиляди души като от тях само 90 са с така наречените свръхголеми пенсии - над 3000 лева. Според приетото към момента законодателство от догодина трябва да отпаднат и таваните за новоотпуснатите пенсии. Все още не е сигурно, че това ще бъде спазено.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Когато отпадне този похлупак на пенсията трябва да е сигурно, че това, което излезе по формулата и което ще се плаща според изчисления размер, ще бъде действителния, тоест този който се изплаща на пенсионера и адекватен на неговия принос.

Според икономисти обаче е прибързано при сегашното състояние на пенсионната система да се говори за отпадане на тавана. Това би довело до отпадане на максималния осигурителен доход, който в момента е 2600 лева

Калоян Стайков: Това няма да доведе до по-добри ситуации за пенсионерите, просто защото повечето хора не вярват в тази система, виждате че тя тръгна по един начин, после се промени, започнаха да я кърпят и като цяло хората в момента не знаят всъщност какво точно се случва. Имаше национализиране на лични сметки и така нататък, какви ли не неща се случват и като цяло пенсията зависи не толкова от осигурителния доход, а от това какво ще решат политиците.

На друго мнение са самите пенсионери, чийто пенсии са изчислени на суми над сегашния таван. Такъв е случая и на Тодор Стамболиев.

Тодор Стамболиев, пенсионер: Аз съм внасял самичък и съм се самоосигурявал като адвокат и имам над 900 лева. Тези мои пари са мои, впрочем и са взети, къде отидоха, в чий джоб са. държавата трябва да ги върне, това са все едно мои спестявания.

Той предлага и вариант в случай, че не отпадне тавана - а именно сумата над него, която вече е събрана да бъде прибавена към най-ниските пенсии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поредна размяна на остри реплики между БСП и ГЕРБ в НС
Поредна размяна на остри реплики между БСП и ГЕРБ в НС
​Проф. Кантарджиев: Увеличават се случаите на западнонилска треска у нас
​Проф. Кантарджиев: Увеличават се случаите на западнонилска треска у нас