НОВИНИ

От ерата на Дивия Запад до ХХІ век

„Някак си това се превърна в рутина. Репортажите са рутина. Моите изказвания от този подиум са рутина” – думите са на президента на САЩ Барак Обама след стрелба в Орегон, отнела живота на 9 души. През 2015 г. средно 36 американци дневно умират след насилие с хладни и огнестрелни оръжия, а масовите убийства през 2015 година в Съединените щати са средно повече от едно дневно. В последните 12 месеца от последния си мандат Обама каза: „Ще приключа с недовършената работа”. Американският президент ще прескочи Конгреса и с изпълнителна заповед ще наложи мерки за засилване на контрола върху продажбата на оръжия.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
16:17, 02.01.2016
6217
Чете се за: 03:35 мин.
Истории
ерата дивия запад ххі век

СТРАНАТА НА НЕОГРАНИЧЕНИТЕ ОРЪЖЕЙНИ ВЪЗМОЖНОСТИ

На всеки американец се пада поне по едно оръжие, показва статистиката, а законите в страната на неограничените възможности са най-либералните в развития свят. Има няколко бариери при придобиването на оръжие в Съединените щати, но законовите регулации са пълни с дупки, които лесно биват заобикаляни.

Американци, които са под 18-годишна възраст, нямат право да закупува огнестрелни оръжия, както и такива, осъдени на престой в затвор за над една година, психично болните, осъдените за домашно насилие, нелегално пребиваващите - също. Някои видове оръжия, като автоматичните, също са забранени. Ограниченията се налагат обикновено само с проверка на миналото. Според федералната система, лицензираните търговци на оръжия са задължени да извършват проверки. Системата за проверка на миналото е недофинансирана, липсват достатъчно кадри, няма период на изчакване (ако проверката е недостатъчно убедителна за липса на ограничение, тя може да бъде удължена максимално до период от три работни дни).

Но всички тези регулации са заличени само с една единствена пролука в законодателството – частните продажби. Всеки може да се сдобие с оръжие, ако го закупи от приятел, роднина, съсед, от улицата.

Естествено, във всеки щат законодателството е различно. В някои щати контролът е по-засилен и от федералните изисквания, броят се на пръсти щатите, в които се изисква лиценз, регистрация или обучение за боравене с оръжие. В редица щати носенето открито на оръжие е напълно легално.

Резултатът: ако искате да си купите оръжие в Америка, със сигурност има начин да го направите, независимо от местното законодателство.

ЕРАТА НА ДИВИЯ ЗАПАД
Притежаването на оръжие е заложено в ДНК-то на американеца. Още с пристигането на новата земя, имигрантите от Европа изграждат зависимост към своята пушка. От това е зависел животът им, оцеляването и опазването на имота им. Преди Американската революция нито е имало бюджет, нито човшка сили, нито правителство, което да поддържа армия. Затова воъръженият гражданин е носел отговорност за себе си и семейството, за своята общност. Поколения американци продължават да уважават и възвеличават традицията като ценно наследство, като неразделна част от начина на живот на нацията.

През 1791 г. е приета Втората поправка в Конституцията на Съединените щати, която защитава правото на хората да притежават и носят оръжие. Тези думи са заложени в текста. При основаването на Съединените щати антифедералистите, които съзряват потенциала на правителството да се корумпира, отказват да се съгласят за създаването на национално управление, освен ако не са заложени изрични протекции за народа и логиката това е биля ясна – глупаво е да позволиш на хората, които те представляват да те принудят да се разоръжиш.

ЕДНО МАСОВО УБИЙСТВО ДНЕВНО

Насилие с оръжие в САЩ през 2015 г.:


Данни до 03.12.2015г.

353 - масови убийства

62 - стрелби в училища

12,223 - души, убити при инциденти с оръжия

24,722 - души, ранени при инциденти с оръжия

Източник: Shooting tracker, Gun Violence Archive

Всяко едно от тези убийства дава нов живот на дебата за контрола върху оръжията. Последното постави на дневен ред и терористичната заплаха. На 2 декември семейството Саид Фарук и Ташфийн Малик отнема живота на 14 души и ранява други 21, мотивирано от идеологията на терористичната организация „Ислямска държава”. Двойката е притежавала две пушки, две полуавтоматични оръжия, няколко хиляди пълнителя и над 10 самоделни бомби. В друга държава по света не биха имали достъп до подобен арсенал.


„ЗА” И „ПРОТИВ”

Оръжейният дебат отново е на дневен ред, а американското общество е разединено. Проучване на Pew Research Center („Пю Рисърч Сентър”) от средата на юли миналата година показва, че почти 80% от запитаните подкрепят затягане контрола върху оръжията, а 70% са за създаването на национална база данни за оръжейните продажби. Антиоръжейното движение набира скорост. Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг наля 50 милиона долара в него, а вестник „Ню Йорк Таймс” направи нещо, което е рядкост в редакторската политика и публикува мнение на първа страница под заглавието „Оръжейната епидемия”. Основната теза – фактът, че хората могат законно да купуват оръжия, изработени специално, за да убиват с брутална скорост и ефикасност, е национален срам. „Не е нужно да дебатираме странното подреждане на думите във Втората поправка”, пише в коментара - „Но нито едно право не е неограничено и имунизирано срещу разумни регулации”. За последен път „Ню Йорк таймс” публикува коментар на първа страница през 1920 година – знак, че дебатът с оръжията е узрял и е време за действие.

Но от другата страна стои Националната оръжейна асоциация. „Единственото, което може да спре лош човек с оръжие, е добър човек с оръжие”, заяви президентът на асоциацията Уейн ЛаПиер. Това е реакцията на оръжейното лоби в отговор на масовите стрелби, които шокират Америка и света. Но преди едно оръжие да бъде използвано за масова стрелба, то трябва да бъде закупено. Тази продажба е само капка в океана от една индустрия на стойност милиарди долари.


13.5 млрд. долара - годишни приходи на оръжейните производители, с печалба от 1.5 млрд долара (източник: IBIS world)

3.1 млрд. долара - годишен приход на оръжейните търговци, с печалба от 478.4 млн. долара (източник: IBIS world)

10,847,792 - брой на пистолети, револвери, пушки и други, произведени в Съединените щати през 2013 г. (източник: ATF)

42.9 млрд. долара - изчислен общ ефект на оръжейната индустрия за икономиката на САЩ (източник: NSSF)

А през последната година броят на продажбите е нараснал значително. Някои магазини отчитат ръст на продажбите с 450%, особено след стрелбата в Сан Бернардино.

ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ЗАПОВЕД НА ОБАМА

Сега Барак Обама ще се изправи не пред една и две пречки. След като през 2013-та година законопроектът му за затягане на оръжейния контрол беше отхвърлен от Конгреса, той реши да предприеме действия еднолично. С изпълнителната заповед новите правила влизат в сила буквално от полунощ, а те целят точно затягане на проверките на миналото и забрана на хора, които са в списъка със заподозрени терористи, да имат право да купуват оръжие.

Подобен ход със сигурност ще разпали критиките на Републиканците за президент с имперски маниер, който заобикаля волята на Конгреса и предприема едностранни политики по въпроси като промените в климата и имиграцията.

За последно американското федерално законодателство за оръжията е претърпяло промяна преди 22 години, а Конгресът едва ли скоро ще намери сили да се изправи срещу любителите на оръжия и дълбокия джоб на Националната оръжейна асоциация. Промяната е нужна сега и веднага, за да не умират деца, за да не плачат майки и за да имаш най-важното на този свят – сигурност в собствения си квартал и училище.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новините в 100 секунди на 2 януари
Новините в 100 секунди на 2 януари
E - koмини !!!
E - ko"мини" !!!