НОВИНИ

От ГЕРБ поискаха оставката на Жаблянов като заместник-председател на НС

А ГЕРБ поиска оставката на Валери Жаблянов като заместник-председател на Народното събрание. Повод стана личната позиция на Жаблянов, включена в официална позиция на Левицата, към премиера Бойко Борисов. То беше срещу организирането на Луков марш и в него народният съд от 1945 г. се определя като „необходимо и неизбежно военновременно правосъдие“. По-късно този текст беше заличен от официалната позиция, а БСП обявиха, че това твърдение е лично мнение на Валери Жаблянов. Ръководството на БСП днес се събра на извънредно заседание и реши, че не вижда мотив да отстранят Жаблянов.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
21:25, 15.02.2018
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Искането за оставка на Валери Жаблянов от поста на заместник-председател на парламента разбуни политическите духове и в него, и извън него. Още сутринта ГЕРБ поискаха Жаблянов да бъде отстранен, защото е автор на скандалния текст за народния съд.

Tома Биков, ПГ на ГЕРБ: За парламентарната група на ГЕРБ поведението на господин Жаблянов е неприемливо и несъвместимо с поста на зам.-председател на Народното събрание. Парламентарната група на ГЕРБ призовава г-н Жаблянов да понесе политическа отговорност за тези свои действия, като подаде оставка от поста, който заема.
;

Самият Жаблянов пристигна малко по-късно в Парламента. Заяви, че не вижда смисъл да подава оставка и допълни, че неведнъж е заявявал позицията си по темата.

Валери Жаблянов зам.-председател на НС, ПГ на БСП: Аз смятам че Изпълнителното бюро на БСП има официална позиция. Аз си имам мое лично мнение. Така че не виждам нищо нередно. Въпрос: Защо определяте народния съд като необходимо и неизбежно ...? Не съм аз. Редица международни документи го определят.

От думите на Жаблянов обаче не стана ясно защо личната му позиция е била включена в официалната позиция на партията.

Валери Жаблянов зам.-председател на НС, ПГ на БСП: Вероятно е изпратена от пресцентъра на партията, така че има лично мнение. Не мога да коментирам процеса по разработка на документите на нашата партия. Въпрос: Ако колегите ви от БСП поискат да се оттеглите, ще го направите ли? Е това ще бъде голяма изненада за мен. Не виждам причина
;

По-късно изпълнителното бюро и парламентарната група на БСП се събраха на в централата си, за да вземат решение по казуса. След около два часа обсъждания, ръководството в крайна сметка застана зад Валери Жаблянов и не прие искането на ГЕРБ за оставка.

Кирил Добрев, зам.-председател на НС на БСП: Няма основания за нея, нито в правилника на Народното събрание. Ние смятаме, че дневният ред на обществото е съвсем друг. БСП има позиция от 1991 г.: „Като приема политическата отговорност на своята предшественичка за допуснатите от нея грешки и деформации БСП се извинява на всички граждани на страната, включително и на партийните членове, които през този период бяха незаконно, необосновано или несправедливо репресирани, тероризирани или унижавани.“
От ГЕРБ се заканиха още утре сутринта да започнат подписка за официалното искане на оставка на Валери Жаблянов.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Измислиха виртуален полет до Париж
Измислиха виртуален полет до Париж
Пионерът в електронната музика Жан-Мишел Жар с ексклузивно интервю за БНТ
Пионерът в електронната музика Жан-Мишел Жар с ексклузивно интервю за БНТ