Строежът на газопровода Турски поток започна преди 15 месеца след окончателният отказ на Русия от Южен поток, който трябваше да мине през България.

Вместо това Москва и Анкара се разбраха за втори черноморски газопровод, за който двете държави няма да плащат транзитни такси.

Общият капацитет на Турски поток е 31,5 млрд. куб. метра в година. Проектът се състои от две успоредни тръби по дъното на Черно море.

Първата тръба ще снабдява с природен газ Турция като по този начин заменя досегашното трасе на Транс-Балканския газопровод през Украйна, Молдова, Румъния и България.

Втората успоредна тръба е предназначена за Източна Европа и ще мине през България, тя е с капацитет 15,75 млрд. кубически метра.

Русия е резервирала голяма част от тръбата, която ще минава през българска територия и ще се насочва към Сърбия.

Ето защо България строи и още един ключов за диверсификацията път, а именно българо-гръцката газова връзка между Стара Загора и Комотини.

По нея се очаква да бъде получен и втечнен американски газ след завършването й. Капацитетът на тръбата обаче не е голям - само 3 млрд. куб. метра.

Официално беше открит "Турски поток"

Официално беше открит "Турски поток"

В Истанбул беше официално открит газопроводът "Турски поток" за доставки на газ от Русия към Турция. Втора тръба ще снабдява със синьо гориво Южна и Ю...