НОВИНИ

Кое накара един чужденец у нас да влезе в политиката?

Холандецът Якоб ван Бейлен вече десет години живее във Велико Търново. А на местните избори през 2015, дори бил кандидат за общински съветник в града. Въпреки че има изявена гражданска позиция у нас, в неделя на парламентарните избори мъжът не успял да пусне своят глас, защото няма българско гражданство.

bnt avatar logo
от БНТ
10:21, 30.03.2017
Чете се за: 01:35 мин.
У нас

Якоб ван Бейлен разказва, че любовта му към България се зародила още в младежките му години, когато при едно пътуване на стоп, случайно се озовал тук.

Якоб ван Бейлен: „Преди 50 години бях студент и това в Запад беше време на хипитата. И та автостоп както много младите тогава – посока Индия. Но почти всички хора не искаха да минават през България. Аз реших да отида през България и наистина беше много трудно, но това също ми даде време да се срещна с хората тук и след няколко контакти – защо Индия, тука ми харесва!“

След това пътуване на стоп, Якоб се прибрал в Холандия, създал семейство и бизнес, но нито за миг не спрял да мечтае един ден да заживее в България. През цялото време учил български език, изследвал фолклора и традициите ни и дори създал два български хора в Амстердам. А преди десет години голяма му мечта се сбъднала.

Якоб ван Бейлен: „След много години и много контакти в България, мислех ако стана пенсионер е добра идея да живея половината година в моята държава – половината година тук. И започнах с малко туризъм тука и с фирма за туризма. Водех много хора тука, които идват тука да учат български народни танци, да учат български народни песни!“

Якоб признава, че винаги се е интересувал и от политика. Макар и на хиляди километри от Холандия и до днес ежедневно следи какво се случва там. Никога не е пропускал и да гласува на избори в страната си. За годините в България обаче започнал да следи и политиката у нас. На последните месни избори дори бил кандидат за общински съветник във Велико Търново.

Якоб ван Бейлен: „Политиката не е чужда за мен, но никога в Холандия не съм имал емоции да бъда активен в тази област. Първите години в България също не, но и вие знаете тука има повече нужда от промяна отколкото в Холандия. Станах член на едни политически движения. Поканиха ме да стана от техните кандидати във Велико Търново. Не беше лесно, но събрахме 182 гласа!“

И днес Якоб продължава да се интересува от политика и да следи всичко, което се случва в държавата. На изборите в неделя обаче нямал право да гласува, защото няма българско гражданство.

Якоб ван Бейлен: „Закона е така. Въпреки, че аз мисля, че съм много интегриран и съм активен тука в България, хем в бизнеса, хем в политиката и мисля, че много повече с ориентиран от повечето от българите, които живеят тук, да не говорим за тези, които са навън. Например в Европейски план, хора които живеят вътре в ЕС и имат постоянна регистрация в друг член на ЕС, и владее езика – да има това право, това може би е един добър изход!“

Въпреки че не е гласувал на парламентарните избори, с интерес ще проследи всичко, което предстои да се случи на политическата сцена у нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джордж Клуни и Амал няма да мислят за имена на близнаците си преди раждането им
Джордж Клуни и Амал няма да мислят за имена на близнаците си преди раждането им
Пролетно почистване във Варна
Пролетно почистване във Варна